Orbán mégse lenne államfő

Nulla alatt van annak az esélye, hogy köztársasági elnök legyen. Ezt maga Orbán Viktor közölte tegnap Székesfehérváron. A kormányfő azt is világossá tette, csak akkor engedi, hogy a Fidesz őszi kongresszusa ismét pártelnökké válassza, ha 2018-ba miniszterelnök-jelölt lehet. Orbán beszélt a menekültügyről, valamint a halálbüntetésről is, és ezúttal is sokat ígért egy modern városnak.

 

A köztársasági elnöki nem az a munka, amire az ország jól tudna használni – jelentette ki tegnap Székesfehérváron Orbán Viktor. A kormányfő azt fejtegette, mindenkinek megvan a karaktere, de az államfői munka nem neki való. A nemzet egységét más hivatott kifejezni, az ő világa a miniszterelnökség, és a poszttól legfeljebb a választók távolíthatják el. “Nulla alatt van annak az esélye, hogy köztársasági elnök legyek” – fogalmazott Orbán. Azt is világossá tette, a Fidesz őszi kongresszusa csak akkor választhatja ismét pártelnökké, “ha 2018-ban is sorompóba léphet” miniszterelnök-jelöltként.

Orbán Viktor mégiscsak a Sándor-palotába költözhet. Erről legutóbb az Origó írt, a lap szerint ha 2017-ben Áder János megbízatása lejár, Lázár János lehet a miniszterelnök, Orbán pedig államfői szerepet vállalhat. Tavaly a Népszabadság számolt be arról, hogy fideszes körökben biztosra veszik ezt a cserét. Lapunk is többször értesült úgy, hogy erről szó van a Fidesz vezetésében, néhány hónapja pedig forrásaink már konkrét alkotmánymódosító tervekről is szóltak, melyek Orbán kiterjesztett államfői jogköreit készítenék elő.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»