Orbánék bezáratják a belvárost is

Nem csak a nonstop üzleteknek nem kegyelmez a kormány, a turistaparadicsomokban is bezárhatnak a boltok márciustól vasárnaponként. Tovább szigorítanának a jövő hónap közepétől életbe lépő vasárnapi bolttilalmon. Varga Mihály tárcája bezáratná vasárnap az eddig kivételnek számító, világörökségi területen működő üzleteket is. Mélyütés lehet a turizmusnak.

 .

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ugyanis megerősítette, jelenleg olyan rendeletet készít a kabinet a törvényhez, amely nem bővíti a vasárnapi bezárásról szóló törvényhez képest a kivételek körét. Ugyanakkor sokat sejtetően hozzátették: „amennyiben a későbbiekben olyan módosító javaslat érkezik, amely a világörökségi területeket is kivenné a kivételi körből, a kormány azt támogatni fogja.” Vagyis, ha bárki azt javasolja, hogy ezeken a helyeken is zárjanak be az üzletek, Vargáéknak nem lesz kifogása. Ehhez törvénymódosításra lesz szükség, de ha a minisztérium támogatja, akkor ez nem lesz akadály.

Világörökségi terület Budapesten a turisták által látogatott V. kerület jó része, a pesti és budai Duna-part, a királyi vár, a Gellért-hegy és környéke, a teljes Andrássy út és a Váci utca egy része, a tokaji borvidék és a Hortobágyi Nemzeti Park területe. A napokban az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György elmondta, a vasárnapi zárva tartás súlyos ütés az idegenforgalomnak.

A további részleteket a nol.hu oldalon olvashatják: tovább»