Orbáni vízió: “A jövő horizontján egy egészséges nép képe”

Az elmúlt fél év eseményei – a három Fidesz-KDNP-s siker – “a jövő horizontján egy egészséges lelkű, sikeres nép képét állítják elénk” – egyebek mellett ezt mondta Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a Fidesz választási kampányát értékelő vasárnapi rendezvényen. 

 .

 .

 .

A budai Millenáris Parkban elmondott beszédében Orbán példátlannak, lefegyverzőnek, “már-már a politikai sci-fi világába tartozó” fantasztikus győzelemnek nevezte a az önkormányzati választási sikerét. Megfogalmazása szerint az összefogás győzött a széthúzás felett,  a három választás az országról szólt, a múlt vasárnapi győzelem pedig az egész országé, minden magyar emberé. A pártelnök, miniszterelnök a baloldali ellenfelekről szólva azt mondta, amíg azt hiszik, hogy a Fidesz-KDNP nemzeti egységről szóló gondolatai csak “kommunikációs panelek”, addig nemhogy győzelemre nincs esélyük, de a padlóról sem tudnak felállni.

Orbán Viktor megismételte: a jólét alapja csak a munka lehet, szerinte a Fidesz-KDNP azért nyerte meg a választást, mert ezt sikerült bebizonyítania. A kormány célja, hogy legkésőbb 2018-ra egyetlen jövedelempótló támogatásra se legyen szükség Magyarországon, mert elérik, hogy mindenkinek legyen munkája. Feladatként határozta meg egyúttal, hogy a Fidesz bebizonyítsa, képes a valamikori szocialista iparvárosokban modern európai ipari központokat teremteni. Orbán Viktor jelezte, a munkahelyteremtés mellett a másik kiemelt feladat 2015-ben a köznevelési rendszer megújítása lesz, amit – fogalmazott – áramvonalasítanak, felfrissítenek, mert “a jövőnk az iskolákban dől el”. 

Beszéde végén azt mondta, választási sikereik lelki természetű okának azt tartja, hogy nem engedtek “a cinizmus csábításának”. A pártelnök-miniszterelnök a kormánypártok megválasztott polgármestereihez és képviselőihez szólva úgy fogalmazott: “Ti vagytok a mi politikai közösségünk derékhada, rajtatok áll a mi közös jövőnk, ezért szerénységet és alázatot kérek tőletek. (…) Teljesítsük be a történelmi küldetésünket! (…) Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!” – zárta szavait Orbán Viktor a mintegy 1500 jelenlévő előtt.

Az Egyesült Államoknak, a korrupcióval gyanúsított magyar üzletemberektől és közszereplőktől megtagadott beutazási engedélye ügyében nem szólalt meg a miniszterelnök.