Orbánnak jó az útdíj, más kritizálja

Az új autópályadíj-rendszerről Orbán Viktor szokásos pénteki rádiószózatában arról beszélt, hogy jelenleg a próbaüzem zajlik, “amit most hallunk, az a próbaüzem gépházzaja”. Ez egy “nyílt szakasz”, ezért a kormányfő arra kért mindenkit, hogy “most szólaljon fel, most tiltakozzon” a megyei e-matricák ügyében, mert ez az időszak január harmadik hetében lezárul. A kabinet azután tekinti át a próbaüzem tapasztalatait, levonja az “értelmes” következtetéseket, és beépíti őket. Februárban a rendszer már végleges formájában működhet – tette hozzá.

 .

 

Kérdés persze, hogy miként nevezhető próbaüzemnek az, ha például még a rendelet készítői sincsenek tisztában azzal, pontosan mely útszakaszokra vonatkozik a díjfizetés kiterjesztése, vagy az elkapkodott bevezetés miatt a működésképtelenné vált informatikai rendszer csődöt mondott és sokan nem tudtak előre matricát venni, s ezért az adminisztrációs teher mellett még 1500 forintos büntetést is kell fizetniük.

A miniszterelnök a látható hibák ellenére jónak nevezte a megyei e-matricák rendszerét, szerinte azt mindenki támogatja, de azzal többek között egyetértett, hogy ha valaki egy másik megye területén hajt le a sztrádáról, mert ott van az első lehajtó, akkor ne kelljen két megyei e-matricát megvásárolnia.

Orbán logikusnak nevezte a rendszert, de azt elismerte, hogy “minden ilyen dolog, ami az emberek mindennapi életét érinti, és a szokásait, ha kicsit is, de megváltoztatja – ha pár forint erejéig, akkor is -, ez mindig kiadás, többletteher, és bosszantja az embereket”.

Szakértők szerint a logikus jelzővel van azért egy kis baj, mert más dolog, hogy a díjfizetés választékbővítéseként megjelenik a megyei matrica, és megint más, hogy értelmetlenül fizetőssé tesznek eddig ingyenesen használható útszakaszokat.

A kritikák ellenére marad a január 1-jétől érvényes útdíjrendszer, lesznek korrekciók, de érdemi puhulásra senki ne számítson – erről Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára beszélt a nol.hu-n.

Az Együtt szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek jó lesz aggódnia: tiltakozások márpedig vannak és lesznek is. A kormány jobban teszi, ha még most meghátrál, különben akár országos blokáddal is számolnia kell – írta közleményében a párt. Az útdíjrendszer megbukott, ezt pedig nem csupán az utakon látható fejetlenség bizonyítja, de számos fideszes politikus is elismeri – állapította meg az Együtt.