Orbánt az autokrácia vonzza

Sok kormánypárti nem hallotta Orbán Viktor hétvégi, az autokráciához való viszonyát “leleplező” beszédét, ám aki mégis kommentálta lapunknak kijelentéseit, az nem igazán ért egyet miniszterelnökkel, vagy inkább félremagyarázásként tekint az azok nyomán felvetődő aggályokra. Persze Orbán nem azt mondta most sem, hogy el kell törölni a demokráciát, csak azt, hogy az autokrácia jobb nála. Ahogyan tavaly nyári “illiberális” beszéde óta egyre gyakrabban vetemedik ilyen, s ehhez hasonlóan szélsőséges nézetek megfogalmazására.

 

Erős kézre ugyan szükség van, de a demokráciánál jobbat még nem találtak ki – mondta a fideszes László Tamás lapunknak, amikor a miniszterelnök szombati kijelentéseivel szembesítettük az Országházban. A politikus szerint persze nem kell komolyan venni Orbán Viktor szavait, hiszen “mindenütt dolgoznak is, meg vitáznak is”. Pedig a hétvégén a Magyarország Barátai Alapítvány nevű szervezet rendezvényén a kormányfő kifejtette: az autokráciák jobban teljesítenek, mint a demokráciák, előbbiben ugyanis dolgoznak, utóbbiban azonban csak vitáznak.

“Még az autokrata társadalmakban is vannak viták, ami elhangzott, az nyilván egy sarkos megfogalmazás”. Ezt már a KDNP-s Hoffmann Rózsa mondta lapunknak a Parlamentben, amikor a kormánypártok frakcióüléséről a plenáris ülésre igyekezett. A fideszes Nyitrai Zsolt abban bízik, hogy “lehetőség szerint mindenhol dolgoznak és minden rendszerben mindenki hozzáteszi a közöshöz, amit tud”.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»