Óriási bérkülönbség feszíti az országot

 Tavaly 175 ezer forint volt a nettó átlagkereset

A bruttó átlagkereset 263 200 forint volt tavaly január és december között, ami 6,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál – adta hírül a KSH. A növekedés a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelésének, a fegyveres testületek illetményemelésének, az egészségügyi és a szociális területen kifizetett emelt bérkiegészítésnek, illetve kiegészítő pótléknak köszönhető.

A nettó keresetek emelkedése – a személyijövedelemadó-kulcs egy százalékpontos csökkenése következtében – a bruttó bér átlagánál nagyobb, 7,8 százalék volt. Így nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 175 ezer forint volt.

Mivel tavaly módosultak a családi adókedvezmény igénybevételének szabályai – elsősorban a kétgyermekes családok esetében – ezt kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 182,2 ezer forintra becsülhető.

A fogyasztói árak 0,4 százalékos növekedése miatt a reálkereset 7,4 százalékkal emelkedett 2016-ban. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (519 ezer forint) és a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (154,4 ezer forint).

Forrás: napi.hu