Ősszel indul: százezreket lehet kapni háztartási gépek cseréjére

Ősszel nyílnak meg a lakossági energetikai pályázatok. A legmagasabb elnyerhető összeg fűtéskorszerűsítés esetén 650 ezer, ablakok cseréje esetén 520 ezer, háztartási gépcsere esetén 35 ezer forint lesz.

 
Fűtéskorszerűsítésre, külső nyílászárók és háztartási nagygépek cseréjére lehet támogatást kérni az ősszel induló új energetikai pályázatokon.

Király Zsuzsanna, az Energiaklub munkatársa szerint a pályázatokból nagyon sokan ki fognak maradni, hiszen a keret a lakossági érdeklődéshez képest rendkívül alacsony. Mint elmondta, szakpolitikai intézetük tavaszi felmérése szerint a háztartások negyede-ötöde, tehát közel egymillió család, tervez vagy szeretne valamilyen energetikai korszerűsítést a lakásában.

Indulnak a lakossági energetikai pályázatok – Napközben. A cikkhez tartozó hanganyagot az eredeti cikkben hallgathatják meg: tovább»

Az nem kérdés, hogy a komplex felújítás a leginkább célravezető, ám ezt a gyakorlatot nehezítik az emberek anyagi lehetőségei és a pályázati korlátok. Gyakran tehát csak részben újulnak meg az ingatlanok, igaz, egy-egy lakás esetében csak a fűtés korszerűsítése vagy az ablakok cseréje is nagyon komoly megtakarítást hozhat az energiafogyasztásban – tette hozzá Király Zsuzsanna.

Azt, hogy ha egyszerre nem megy minden, mit érdemes előrevenni a felújítás során, épülettől, illetve lakástól függ – mondta Lengyel Kristóf, a Pannon Építőműhely Kft ügyvezetője.  A cégvezető, aki egyben az Energiatakarekos.hu szakértője azonban úgy véli, nagyon jó irány, ha először az építészet van rendbe téve, és az így lecsökkent energiaszinthez igazít a tulajdonos, egy ezáltal kevesebbe kerülő gépészetet . Király Zsuzsanna azt hangsúlyozta, hogy ha valaki felújítást tervez, annak első körben mindenképp érdemes energetikai szakértővel konzultálni.

A homlokzati nyílászárók cseréjét és a lakások fűtésének korszerűsítéséhez 1,1 milliárd forinttal járul hozzá az állam, ami pályázatonként 650 ezer forintot jelent. Erre csak azok a lakástulajdonosok jogosultak, akiknek az otthona legfeljebb négylakásos, nem iparosított technológiával készült épületben van.

A szeptember 29-én megjelent pályázaton elnyerhető támogatás legfeljebb az elfogadott elszámolható költség 40 százaléka lehet, azzal a kitétellel, hogy a pályázatonként (lakásonként) adható támogatás nyílászárócsere esetén bruttó 450 ezer forint. Az elnyerhető összeg a lakások nyári hővédelmének javítását célzó, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésével kombinált nyílászárók cseréje esetében legfeljebb bruttó 520 ezer forint lehet. A pályázat célja, hogy csökkenjen a csökkenthető az épületek energiavesztesége és a széndioxid-kibocsátása.

Háztartási nagygépek cseréjére összesen 627 millió forintra pályázhatnak nagycsaládosok és nyugdíjasok. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a vételár 50 százaléka, de A+ kategóriájú gépek esetén maximum 25 000 forint, A++ és A+++ kategóriájú gépek esetén 35 000 forint gépenként. A szeptember 25-én megjelent pályázat cél tehát az, hogy az energiafaló hűtő- és fagyasztóberendezések helyett a nyertesek energiatakarékos készülékeket vásároljanak.

Szeptember 22-én jelent meg a harmadik energiatakarékossági pályázat, amely az elavult kazánok cseréjét támogatja új, magas energiahatékonyságú kondenzációs berendezésekre. Erre is legfeljebb négy lakásból álló, nem ipari technológiával készült épületek tulajdonosai pályázhatnak. A támogatások teljes összege 1 milliárd forint. A pályázattal elnyerhető támogatás legfeljebb az elfogadott elszámolható költség 40 százaléka lehet, maximum 650 ezer forint.

A Kossuth Rádióban elhangzott még, vannak olyan beruházások, amelyek a modellszámítások szerint akár négy-öt év alatt is behozhatják az árukat, és olyan beruházások, illetve épülettípusok is akadnak, amelyeknél harminc év is lehet a megtérülés ideje. Igen nagy tehát a szórás.

A pályázatokról a kormányzati honlapon (www.kormany.hu), a pályázatkezelő ÉMI Nonprofit Kft. honlapján (www.emi.hu), és a Zöld Beruházási Rendszer (www.zbr.gov.hu) oldalon.