Ősszel jön az újabb adócsomag

Most tényleg nekiállnak könnyíteni az adminisztratív terheken. Három plusz egy törvényjavaslat is érinteni fogja ősszel az adózás területét – derül ki a parlament honlapján elérhető törvényalkotási programból. Pedig Lázár János a minap még azt mondta, hogy idén már nem nyitják meg az adótörvényeket, mint ahogy a 2018-as költségvetés számainak átírására sem lesz szükség. A Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztériumban azonban már dolgoznak az új jogszabályokon – írja az mfor.hu.

Az ország pénzügyeit elrendező jogszabályokat néhány éve már a parlament tavaszi ülésszakán elfogadják a képviselők. Az Orbán-kormány azzal magyarázza a korai döntést, hogy az érintetteknek – vállalkozásoknak, munkavállalóknak – így elég idejük lesz felkészülni az intézkedésekre.

A költségvetés, illetve az adócsomag azonban soha nincs kőbe vésre. Elég, ha felidézzük, hogy tavaly ősszel „találta ki” a kormány, hogy elindítja a járukékcsökkentési programját. Ennek első lépéseként idén 5 százalékponttal vágták meg a szociális hozzájárulási adót (27-ről 22 százalékra csökkent a munkaadók közterhe ezáltal), a következő években pedig további 2-2 százalékponttal haladunk tovább.

Illetve 2,5 százalékponttal, ha teljesül a feltétel, és a bruttó bérek legalább 11 százalék feletti mértékben emelkednek az év első tíz hónapjában. Erre egyébként idén megvan az esély, az első négy hónap átlaga ugyanis 14,6 százalék volt.

Azt márpedig nem lehet mondani, hogy a járulékcsökkentés egy elhanyagolható tétel lenne a cégeknél, erre bizony készülni kellett, újraszámolni az üzleti terveket. A járulékcsökkentés hatásaival az államnak is kalkulálnia kellett, ezért tavasszal sor került az idei büdzsé módosítására. De megannyi apró változtatás is indokolt lehet, amelyekkel az év első felében még nem számoltak, az őszi hónapokban viszont aktuálissá váltak.

Valami ilyesmire most is számítani lehet. A múlt csütörtöki kormányinfón rá is kérdeztünk a Miniszterelnökséget vezető miniszerre, hogy a júniusban elfogadott büdzsé és az adócsomag újra napirendre kerülhet-e a parlamentben. Az volt erre Lázár válasza, hogy nem terveznek ilyet.

Ehhez képest az Országgyűlés honlapja szerint több javaslat is a képviselők elé kerül ősszel, amelyek valamiképpen érintik az adózást.

A fő csapásirány az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) átírása lesz, amellyel egy új, ügyfélbarát rendszer kialakítása a cél.

Külön módosító szól majd az adóigazgatás rendjének újraszabályozásáról, egy harmadik pedig általánosságban az egyes adótörvények módosítását célozza. E csomag is alapvetően az Art. miatt kerül majd a parlament elé, de a tapasztalatok szerint ilyenkor más fontos adóügyi előterjesztések is belekerülnek a javaslatba. A törvényalkotási program szerint például a magyar államnak európai uniós jogharmonizációs kötelezettségeknek kell eleget tennie.

Végül magának az adóhatóságnak a feladatköre is megváltozik, a jövő évtől már nem csak az adók formájában behajtható köztartozások ügyében jár majd el, hanem általános végrehajtó szerv lesz a NAV. Tehát már nem csak adóügyekben kerülnek kapcsolatba az állampolgárokkal. Ez egy nagyon fontos, a mindennapi ügyintézést érintő jogszabálynak ígérkezik.

A parlamentnek tehát bőven lesz alkalma belenyúlni az adózásba az ősszel. A kormány egyik ígérete, az egyszámjegyű szja bevezetésére például ez az utolsó esély, ha teljesíteni akarják Orbán Viktor akaratát, aki szerint még ebben a ciklusban 10 százalék alá kell vinni az szja jelenleg 15 százalékos kulcsát.

Az adócsökkentés lehetőségéről egymásnak ellentmondó értesülések szoktak napvilágot látni. Egyes vélemények szerint nem ez a legsürgősebb, s a költségvetés sem bírná el a mintegy 500 milliárdos bevételkiesést, míg mások szerint a nettó keresetek növelése, s így a fogyasztás felpörgetése szempontjából fontos lenne az adócsökkentés. Az biztos, hogy amennyiben a büdzsé helyzete megengedi, a kormány hozzá fog látni az szja mérséklésének.

Forrás: mfor.hu