Ötletelnek az áruházláncok a vasárnapi zár kivédésére

Minden áruházlánc másképp csinálja, de egy közös bennük: szeretnének valamennyi forgalmat megtartani abból, ami a március 15-étől kötelező zárva tartás miatt intézkedéseik nélkül elveszne. A kormány nem segíti azt a kreatív ötletelést, még mindig ül a szabályokat véglegesítő végrehajtási rendeleten, holott már megindult a visszaszámlálás.

 

Nincs bevált gyakorlat, se Magyarországon alkalmazható külföldi példa, hogy mit lehet és mit érdemes tenni a kieső vasárnapi forgalom megtartásáért – panaszolták az üzletláncok és bevásárlóközpontok szakemberei egy közelmúltbeli konferencián. Azt mindannyian elkönyvelték, hogy hiába ösztökéli a kormányt a törvény visszavonására a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, március 22-én, akire vonatkozik a vasárnapi munkavégzés tilalma, zárva tart majd. Ravasz húzás volt a kormánytól a vasárnapi zárva tartás március 15-i hatályba léptetése, hiszen ezen a napon egyébként is mindenki zárva tart. A tömegek első reakciójával csak rá egy hétre szembesül majd a kormány.

A boltok, mivel pontos méréseik vannak a hétvégi forgalomról, már kalkulálják a várható veszteségeiket. Átlagosan 20 százalék körüli bevételkieséssel számolnak. Az eddigi reakciókból úgy tűnik, általánossá válik a hétközbeni hosszabb nyitva tartás. A jellemzően eddig 21 óráig nyitva tartó üzletek ezután 22-ig fogadják a vásárlókat. Korábbi kezdésre elvétve volt utalás eddig. A boltvezetők többsége úgy véli, nem valószínű, hogy teljes egészében áttevődne az eddigi vasárnapi forgalom a hét többi napjára. Bolttípusonként eltérő erősséggel, de mindannyian vallják, a hetedik napi vásárlás motivációi mások, mint egy keddi, vagy csütörtöki boltlátogatásé.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»