OTP: a lakáscélú támogatás és a SZÉP-kártya lehet a fő eleme a cafeteriának idén

Gazdaság-OTP

Budapest, 2015. január 21., szerda (MTI) – A vissza nem térítendő lakáscélú hiteltámogatás és a SZÉP-kártya lehetnek az idei év meghatározó cafeteria-elemei, az OTP Bank kutatása szerint minden harmadik magyar munkavállalót érinthet a lakáscélú támogatás – mondta Kovács Antal, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

 .

 .

    Közölte: a munkáltatók tavaly összesen 57 milliárd forintot utaltak át 810 000 OTP SZÉP-kártyára, a munkavállalók 55 milliárdot használtak fel, ami 11, illetve 8 százalékos bővülés 2013-hoz képest.
    Kiemelte: a 2015-ös adóváltozások egyik nagy nyertese a SZÉP-kártya lehet, hiszen a kormányzat végül enyhített eredeti elképzelésén.


    Gál Tamás, a bank cafeteria szolgáltatási vezetője jelentős sikernek tartja, hogy 2014-ben is megtartották a 75 százalékos piaci részesedésüket. A jövőt illetően bizakodó, hiszen az elfogadott adójogszabályok alapján a SZÉP-kártyás feltöltések továbbra is kedvező adózás mellett adhatók a munkavállalók számára – emelte ki Gál Tamás.


    Hozzátette: a legnépszerűbb alszámla a feltöltések és a felhasználások tekintetében is a vendéglátás maradt, a szálláshely alszámla a második, végül a szabadidő alszámla zárja a sort.


    A bank összesítése alapján a kártya 2011-es indulása óta 158 milliárd forint feltöltés érkezett az OTP SZÉP-kártyára. A 2013. december 31. és 2014. november 30. közötti időszakban a feltöltések összege közel 50 százalékkal emelkedett, míg a kártyabirtokosok száma közel 15 százalékkal nőtt. Az indulás óta teljesített feltöltésekből tavaly november végéig összesen 136 milliárd forintot használtak fel a kártyabirtokosok. Az OTP Bankcsoport a cafeteria palettáján keresztül több mint 1,2 millió munkavállalót szolgál ki munkáltatói partnereivel közösen.


    Kovács Antal elmondta: a vissza nem térítendő lakáscélú hiteltámogatás mint új juttatási forma egyrészt fontos könnyítés lehet a hiteltörlesztésekhez, másrészt adminisztrációs kihívás elé állítja a munkáltatót. Az OTP ezért tavaly májusban, a hazai piacon elsőként indította el azt a szolgáltatást, ami maximálisan megkönnyíti a munkáltatók dolgát – fűzte hozzá.


    Kovács Antal kifejtette: az OTP ADLAK szolgáltatás bevezetésének évében, az előzetes várakozásukat már felülmúlva, több mint 1000 munkáltatóval kötöttek szerződést. Ez arra utal, hogy a munkavállalók részéről komoly igény van az új, vissza nem térítendő juttatásra, hiszen potenciálisan több százezer munkavállaló számára havi több tízezer forint könnyítést jelenthet az új támogatás.


    Az OTP-nél úgy vélik: 500-550 ezer munkavállaló is igényelheti a vissza nem térítendő lakáscélú hiteltámogatást, a bank 60-100 ezer egyedi ügyfélre számít ebben az évben.

gtb \ gry