Otthon Melege Program: csökkennek a háztartások terhei

Az uniós költségvetési ciklus végére akár 3 millió ingatlan energetikai korszerűsítése is megvalósulhat – mondta Szabó Zsolt.

A fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette, a kormány célja, hogy a magyar családok terhei csökkenjenek. Szabó Zsolt leszögezte, az energiafogyasztás mérséklésével a lakosság terhei is csökkennek. A magyarországi ingatlanállomány mintegy 70 százaléka nem megfelelő energetikai szempontból – jegyezte meg.

 

„Az Otthon Melege Program azt a célt szolgálja, hogy a háztartások minél több energiát meg tudjanak takarítani és megújuljanak” – jelentette ki. Hangsúlyozta, a program során nemcsak a környezetünket védjük, hanem a rezsi is csökken. Emlékeztetett rá, hogy a program 2014 szeptemberében indult, három alprogrammal, hűtők, fagyasztók, elavult kazánok és nyílászárók lecserélésére. Több mint 28 ezer nyertes pályázat érkezett be, ezeket mind támogattuk – fűzte hozzá, egyúttal rámutatva, ez több mint 3 milliárd forintos támogatást jelentett. Mint mondta, a támogatás 50 százalékos volt, amely nagy eredmény, mivel az unió korábban csak 30 százalékos támogatást vállalt ilyen célokra.

Szólt arról, hogy emellett kiírtak egy pályázatot a 4-60 lakásos társasházak energiatakarékos felújítására is, 10 milliárd forintos keretösszeggel; ebben az esetben is a költség 50 százalékára járt támogatás. A felhívásra 500 társasház pályázata érkezett, ez 12 ezer lakást jelent – tájékoztatott. Szabó Zsolt jelezte, jelenleg is dolgozik azon a tárca, hogy a 60 lakásosnál nagyobb társasházakra is kiterjesszék ezt a pályázati lehetőséget, és az 1945 előtt épült társasházak esetében is lesz mód pályázni.

Fotó: fidesz.hu
 

A mosógép cseréről szólva elmondta, közel 40 ezer pályázat érkezett be. Közölte, kiegészítik a pénzügyi keretet. Az Otthon Melege Program eddigi öt elemére mintegy 70 ezer pályázat érkezett; a magyar reformok működnek a „magyar lakosság energiafelhasználásának a cseréjét illetően” – hangsúlyozta.

“Az a cél, hogy az uniós költségvetési ciklus végére akár 3 millió ingatlan megújuljon.”
 

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy dolgoznak egy családi házak energetikai korszerűsítésére vonatkozó pályázaton. Ennek részét képezi a megújuló energiaforrások használata mellett a szigetelés, az elektromos rendszer felújítása és a nyílászárók cseréje is – szögezte le a 150 milliárdos támogatás kapcsán, hozzátéve: a pályázatok idén ősszel és jövő tavasszal nyílnak majd meg.

Az a cél, hogy az uniós költségvetési ciklus végére akár 3 millió ingatlan megújuljon – emelte ki.

A felújítási költség 40 százaléka lesz vissza nem térítendő, uniós támogatás, míg az önrész várhatóan 45 százalék lesz. A maradék 15 százalék pedig kamatmentes, visszatérítendő támogatásból származik majd. Ezt a legkisebb hányadot még nem hagyta jóvá az EU – mondta.

A kormánynak továbbra is feltett célja, hogy a családok rezsiköltségét csökkentse, a reformokkal szeretnénk ezt a folyamatot tovább folytatni – húzta alá a politikus, aki arról is beszélt, a jövőben várhatóan tíz programot írnak majd ki.

(fidesz.hu, MTI)