Palkovics: a felsőoktatási átalakítás egyik célja a munkaerőpiac igényeinek kiszolgálása

Csak 10-15 év múlva érződik majd igazán a hatás

A felsőoktatás átalakításának egyik legfontosabb célja, hogy a munkaerőpiac igényeit kiszolgálja, de óvatosan kell eljárni, hiszen annak, amit most teszünk, csak 10-15 év múlva érződik majd igazán a hatása –  jelentette ki a felsőoktatásért felelős államtitkár szerdán Sárváron, a XXX. vezérigazgató-találkozó nyitónapján.

 

    Palkovics László a duális felsőoktatási képzés lehetőségeire hívta fel a nagyvállalati vezetők figyelmét, Szombathely példáját említve, ahol a legnagyobb munkáltatók összefogásával indulhatott meg idén ősszel a gépészmérnökképzés.


    Mint mondta, ez a képzési forma lehet az, amellyel egy adott régióhoz köthetők a cégek igényeinek is megfelelő képzettségű szakemberek.


    Közölte: az idén 21 felsőoktatási intézmény kötött 400 céggel együttműködési szerződést duális képzésre, és több mint ezer hallgató kezdte meg a tanulmányait ilyen képzési formában.


    Szólt arról is, hogy a magyarországi vállalatok 26 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van valamiféle kapcsolata felsőoktatási intézménnyel, ennek ellenére az egyetemek költségvetésének csupán kis része származik a cégek által megrendelt kutatás-fejlesztési tevékenységből.


    Hangsúlyozta, hogy kutatás-fejlesztésre 2020-ig jelentős hazai és uniós források állnak rendelkezésre, amit érdemes kihasználni, ennek érdekében pedig a kis- és középvállalkozásokat is jobban be kellene vonni nemcsak a duális képzésbe, hanem a kutatás-fejlesztésbe is.


    Palkovics László elmondta azt is: jelenleg a felsőoktatásban részt vevő hallgatók alig tíz százaléka tölt el külföldi egyetemeken legalább egy félévet, terveik szerint ezt az arányt 2025-ig jelentősen növelni fogják.