Pénz kiváltságosoknak

Több mint 600 millió forintért népszerűsíti a kormány az Európai Unió érdemeit – de nem akárhol. Jutott a pénzből 232 millió a TV2-nek, 12 millió a PestiSrácoknak, de a Matolcsy György unokatestvéréhez köthető VS.hu is kapott 6,8 milliót. Nem volt ilyen szerencséje a HVG-nek, melynek friss főszerkesztője elállt a poszttól, miután a szerkesztőségben bizalmatlanság alakult ki vele szemben. 

 .

 .

„Hazánk most több EU-s pénzhez jut, mint csatlakozásunk óta bármikor” – hirdeti a kormány a köztereken, a tévében, internetes portálokon, megyei lapokban. Az uniós segítséget összesen 605 millió forintért népszerűsíti a kabinet. Az Átlátszó közérdekű adatigényléséből kiderült: a legnagyobb összeg a TV2-nél landolt, 232,6 millió, ám a HírTv már csak 3 milliót kapott – igaz, a hosszabb, 45 másodperces spotokat a TV2-től rendelték. Ehhez képest kevés a köztévé – az M1, DunaTv, Duna World hirdetett – 26 millió 674 ezre. Keveset kapott a Széles Gábor tulajdonában álló Echo Tv; csupán 386 ezret a 15 másodperces reklámokért, pedig az ATV ugyanezért 2,2 milliót zsebelt be. A portálok közül az Origo kiemelkedik 36 millió 195 ezer forinttal, mögötte az Index közel 27 millióval.

Nem esett ki a szórásból a Pesti Srácok. Mint az Átlátszó felidézte, a Fidesz-frakció kifizetési listáján 2013-ban és idén is szereplő – a volt magyar hírlapos Huth Gergely birtokolta – Gerilla Press Kft. által kiadott blog annak ellenére nem volt a Miniszterelnökség összesítésén, hogy a kampány fut az oldalon. Amikor rákérdeztek, küldték az új változatot. Eszerint csaknem 12 milliót kap a PestiSrácok, és 6,8 milliót a Matolcsy György unokatestvére által is tulajdonolt VS.hu.

A hirdetésekből az RTL Klub és a HVG – de lapunk – sem részesült. A HVG és a hvg.hu szerkesztőségében komoly bizalmatlanság alakult ki a január 1-től a főszerkesztői posztra kinevezett Sztaniszláv Andrással szemben. Kiderült ugyanis, hogy szlovákiai bejegyzésű limuzincégét 2009-ben Welsz Tamásnak adta el, de egy másik cégét a Portik Tamás érdekkörébe sorolt Generál Média-csoport egy részének átmentésével hozták összefüggésbe.

Emiatt tegnap bizalmi szavazást tartottak: 36-an nem akarták új főnöknek Sztaniszlávot – heten tartózkodtak, heten pedig „nem akartak lázadni” – , így elállt a poszttól. Bár legfontosabb feladata az online és a print kiadás integrálása lett volna, jelenleg, átmeneti időre, egy négy fős szerkesztőbizottság irányítja mindkét szerkesztőséget.

 

 Lesz vagy nem lesz?
„Ez a javaslat most hoz a költségvetésnek még plusz 30-35 milliárd forintot, vessük össze ezt mondjuk a távközlési adó kiterjesztésének a felfüggesztésével, vagy elhalasztásával,vagy megszüntetésével, nem tudom, hogy fogalmaz a törvény, tehát hogy nem vetjük ki, nem terjesztjük ki a távközlési adót, és nem is akarjuk kiterjeszteni, ezt az ötletet elvetettük” – mondta Kósa Lajos a friss adócsomagról. A Fidesz ügyvezető alelnöke tegnap Dubai-ba utazott a szintén fideszes képviselő Halász Jánossal. A Borsnak Kósa azt mondta: felesége nélkül tölti szabadságát. Eközben újra tiltakozott a reklámadó miatt a Magyar Reklámszövetség, hiszen a kormány minden szakmai tiltakozást, érvet figyelmen kívül hagyott a különadó szigorításánál. Az RTL ennek kapcsán közölte, helyesen jártak el, amikor az Európai Bizottság elé vitték az ügyet, amely már maga is vizsgálódik, hiszen a magyar piacon az RTL Klub részesedése 13,5 százalék, miközben a reklámadó több mint felét ő fizeti.