Prőhle: Magyarország nyitott minden konzultációra, amely elősegíti a társadalmi felzárkózás ügyét

Magyarország-Egyesült Államok-diplomácia

Budapest, 2015. március 2., hétfő (MTI) – Magyarország nyitott minden további konzultációra, amely elősegíti a társadalmi felzárkózást- mondta Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára, miután megbeszélést folytatott Thomas Melia amerikai külügyi helyettes államtitkárral, az amerikai külügyminisztérium demokráciáért és emberi jogokért felelős részlegének európai és eurázsiai ügyeket felügyelő vezetőjével.

    A találkozóról az Emmi sajtó- és kommunikációs főosztálya tájékoztatta hétfőn közleményben az MTI-t.


    Mint írták, Prőhle Gergely, a tárca nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára a megbeszélésen ismertette a társadalmi felzárkózást és a családpolitikát érintő kormányzati kezdeményezéseket, és jelezte, hogy Magyarország nyitott minden további konzultációra, amely más országok, így az Egyesült Államok tapasztalatainak felhasználásával elősegíti a társadalmi felzárkózás ügyét.


    Közölték azt is: Prőhle Gergely emlékeztette tárgyalópartnerét, hogy Magyarország a 2011-es uniós elnöksége idején az európai romastratégia kezdeményezője volt. A kormány elkötelezettsége azóta sem csökkent a roma integráció iránt, és továbbra is fontos, hogy mindig a helyi adottságok figyelembevételével keressék a legjobb megoldásokat a társadalmi integráció javítására – tették hozzá.


    Az Emmi közleménye szerint a találkozón elhangzott, hogy Colleen Bellnek, az Egyesült Államok új nagykövetének Budapestre érkezése után “új szakasz kezdődött a kétoldalú kapcsolatokban”, ezt támasztja alá a Balog Zoltán miniszter és a nagykövet által aláírt szociális biztonsági egyezmény.


    Thomas Melia találkozott Szabó Lászlóval, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkárával is, akivel Közép-Európa energiaellátásáról, kétoldalú kérdésekről és az ukrán válságról egyeztetett – közölte korábban a KKM az MTI-vel.

bszg \ bki \ hgp