Putyin nem a gázról akar tárgyalni

Több akadálya is van annak, hogy Orbán Viktor megállapodjon Vlagyimir Putyinnal a 2015 utáni gázszállításokról. Például az, hogy a felek erről már megállapodtak. Még három-hat évig fedezheti a magyar igényeket a jelenlegi szerződés, ám a 2019 utáni helyzettel kapcsolatban sok a kérdés.

Orbán Viktornak gázügyben nincs miről megállapodnia Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mert a két ország szakcégei korábban már megegyeztek az eddig át nem vett mennyiségek későbbi leszállításáról – közölte lapunkkal egybehangzóan több, az ügyre rálátó forrás. A húszéves, elvileg ez év végén lejáró szerződést Orbán kívánja szóba hozni Putyinnál a holnapi tárgyaláson. Szakértők szerint Magyarország az elmúlt öt év során 15-20 milliárd köbméter gázt nem vett át abból, amire 1995-ben leszerződött. A válság előtt az ország éves fogyasztása mintegy évi 15 milliárd köbméter volt, ma már kilencmilliárdnál is kevesebb fogy.

Anno jó ötletnek tűnt titkos gáztarifánkat a nemzetközi olajárakhoz kötni, ám a mai gáztőzsdéken az árak rendre az olajalapú orosz tarifa alá esnek. Noha a világ a gáztőzsde irányába halad, egy forrásunk szerint nem biztos, hogy Magyarországnak az lenne a jó, ha teljesen elszakadna az olajártól. Mindenesetre a Gazprom tarifája idén 35 százalékkal esik az olajárkrach hatására. Korábbi számításaink szerint emiatt nálunk is legalább tíz százalékkal kellene csökkenteni a gázárat, de a témáról a rezsicsökkentő kormánypárt hallgat.

A további részleteket a nol.hu oldalon olvashatják: tovább»