Reménytelen: a pénteki tüntetés visszhangjai

Reménytelen, halvány, béna, erőtlen: ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illeték a pénteki ellenzéki tüntetést még azok a médiumok is, amelyek egyébként az előző hetekben óriástüntetésként harangozták be az eseményt. Azt is megállapították, hogy jóval kevesebben voltak most, mint a három évvel ezelőtti kormányellenes tüntetésen. Már el is kezdődött a vita az interneten, hogy erről ki tehet.

 .

 
Az Operához hívták a tüntetőket péntek estére. A demonstrációt Várady Zsolt szervezte, a MostMi nevű facebook-csoport alapítója. A tüntetésen a felszólalók az elmúlt 25 év teljes politikai elitjét kritizálták.
 
A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»

Az elmúlt 25 év pártjait vonjuk kérdőre azért, mert nem tettek valós és hatékony lépéseket az ügyben, hogy a társadalom igazi részévé váljon a rendszernek és a közügyek formálásának. Ez a mi feladatunk most – jelentette ki Várady Zsolt.

Több ellenzéki politikus is ott volt a tömegben, többen felháborodtak azon, hogy a teljes 25 évet kritizálják a szónokok. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes például azt írta: “Mereven szemben állok mindazokkal, akik elkeseredetten azt kiáltják, hogy nem jutottunk sehová az elmúlt 25 évben.”

Az Együtt országgyűlési képviselője hosszasan kérte ki magának, hogy ők a Millában és a Szolidaritásban ne tettek volna semmit. Szabó Szabolcsnak az is fáj, hogy a mostani operaházi tüntetés szervezői nem állnak szóba velük. „Még csak szóba sem hajlandók állni a három évvel ezelőtti tüntetés szervezőivel (…) majd elvonulnak romkocsmákba megváltani az országot. Hát izé, gratulálok” – írta.

A tüntetés végén, a himnusz alatt lökdösődés is volt a tömegben. Egy férfi unió-ellenes zászlót emelt a magasba, amit valaki kicsavart a kezéből. Ebből alakult ki kisebb dulakodás. A tömeg másfél óra után kezdett feloszlani. Ezután a környékbeli kávézókba hívták az embereket beszélgetni.

Ez olyan kevés volt, mint mackósajtban a brummogás – ilyen és hasonló hozzászólások lepték el az esemény közösségi oldalát másnap. A tüntetők többsége elégedetlen volt. Az egyik hozzászóló azt írta: a szervezők helyében nagyon szégyellné magát, mert többet ártottak, mint használtak. Volt, aki azt írta: nem történt semmi, nem is fog….lagymatag volt az egész! Egy férfi azt kérte a szervezőktől: ne szervezzenek több tüntetést, mert nagyon rosszak voltak a beszédek. Egy nő azt kifogásolta, hogy nem derült ki: mi is a szervezők célja. Azt írta: szerinte így el fognak kopni a tüntetők.

A portálok is kritikusak voltak az esemény után. Halványabb volt az operaházi tüntetés második felvonása. Új országot? Milyet? Kik? Miből? Ugyan, fiúk! A MostMi üressége – ilyen címekkel írtak a pénteki demonstrációról.

Az egyik oldal azt írta: “a néhai Millában is nagyobb politikai és szervezeti kraft volt, mint ebben a legújabb ellenzékben.” Egy másik portál úgy fogalmazott: “A tüntetéseken már a tüntetésekkel szembeni elégedetlenség is érezhető.”


Forrás: M1 Híradó