Rengeteg munkahely szűnt meg januárban

 A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai

Miközben egyre nagyobb gondokat okoz a munkaerőhiány Magyarországon, januárban az ilyenkor megszokottnál jóval több munkahely szűnt meg – olvasható az mfor.hu elemzésében.

Az év első hónapjában jellemzően 30 ezer körül van a megszűnt munkahelyek száma, most azonban meglepetésre majdnem a korábbi duplájára, 55 506-ra ugrott a megszűnt állások száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. 2016 első hónapjában 28 820, 2015-ben pedig 33 757 munkahely szűnt meg. A friss adat havi szinten is jelentős növekedést mutat, hiszen decemberben 48 877 pozíció vált elérhetetlenné. Az azonban nem derül ki az adatokból, hogy a megszűnt állások közmunkát vagy piaci munkahelyeket jelentenek. 

Ám van ennél még rosszabb is, hiszen ha az új és a megszűnt munkahelyek egyenlegét nézzük, akkor januárban majdnem kétszer több állás szűnt meg, mint amennyi új munkaerőigényt bejelentettek. Az 55 506-tal szemben ugyanis mindössze 29 081 pozíciót hoztak létre cégek állami támogatás segítségével vagy nélküle. Hasonlóan rossz arányra legutóbb tavaly áprilisban volt példa, akkor ugyanis a megszűnt állásoknak mindössze 44 százalékát pótolták az újak; most ez 52 százalék volt.

A januárral együtt így már 4 egymást követő hónapja annak, hogy több a megszűnt állások száma a piacon, ami viszonylag ritka jelenség, legutóbb 2014 végén történt hasonló. Most október óta így már összesen 34 421 állással szűkült a munkaerőpiac, vagyis ennyi pozíciót nem tudtak pótolni az új munkahelyek. Igaz, az év ezen szakasza alapvetően sem nevezhető kedvezőnek, hiszen a szezonális építőipari és mezőgazdasági munkák igencsak hiányoznak a statisztikákból. Érvényes ez a KSH munkaerő-felvételére és a Nemzeti Foglalkoztasi Szolgálat statisztikáira is.

Januárban még nem indult be a közmunka

Ami az új munkahelyeket illeti, megközelítőleg azonos arányban jelentkezett munkaerőigény a vállalatok és a közfoglalkoztatás területén is. Míg állami támogatás nélkül 14 097 új munkahely jött létre, addig támogatás segítségével 14 984 álláslehetősé nyílt meg, mely zömében a közfoglalkoztatás valamely elemre vonatkozik.

Az optimális 48,5-51,5 százalékos megoszlás azonban a következő hónapokban borulhat, hiszen várható az idei közmunkaprogramok beindulása.

Kicsit több lett az állástalan

Januárban előző hónaphoz képest közel 15 ezerrel 228,3 ezerre emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma, ami az egy évvel korábbi szintet közel 71 ezer fővel meghaladja. Csoportok szerinti bontásban a tartósan állástalanok száma csökkent kismértékben, mindössze pár száz fővel, így 78,6 ezren voltak. Melletük 137,5 ezren továbbra is bármiféle anyagi ellátás nélkül élnek, szociális segélyt pedig 87,2 ezren kapnak.

Forrás: mfor.hu