Rétvári Bence: A vásárlások áttevődnek más napokra

Rétvári Bence úgy fogalmazott, a korlátozás bevezetését követően a KDNP szerint 2.5 százalékkal bővül a kiskereskedelmi forgalom.

 

A KDNP korlátozná a vasárnapi nyitva tartást, a nemzetgazdasági miniszter szerint annyira még nem erős a magyar gazdaság, hogy ezt elbírja. Rétvári Bence, a KDNP frakcióvezető-helyettese a Duna Közbeszéd című műsorában azt mondta, hogy a javaslat elkészült, a KDNP biztos abban, hogy a következő kormányülésen vita tárgyát képezi majd. Az EMMI parlamenti államtitkára szerint az európai uniós országok felénél vasárnapi zárva tartás van.

Rétvári Bence elmondta, hogy a kereskedelem nem fog megszűnni, csupán áttevődik másik napra. A korlátozás a multinacionális láncokat érinti majd, ahol a munkavállalók kiszolgáltatott helyzetben vannak – jegyezte meg. Elmondta, hogy a KDNP szerint a vásárlás intézhető más napokon, kisebb boltokban pedig vasárnap is beszerezhető lesz, amire hirtelen lehet szükség. Hozzátette, a KDNP arra számít, hogy a kiskereskedelmi forgalom a korlátozást követően 2,5 százalékkal bővül majd. Ezért nem lesznek leépítések a cégeknél – tette hozzá. Hiszen más napokon ugyan, de több eladóra lesz például szükség.

Rétvári Bence megjegyezte, hogy a vasárnapi munkavégzés elsősorban a nőket, családanyákat érinti, hiszen a vasárnap dolgozók nyolcvanöt százaléka nő. Hozzátette, hogy mivel sok esetben nincs rendes munkaszerződés, a pótdíjazás kérdése nem minden esetben automatikus a vasárnap munkavállalóknak.

Elmondta, hogy a kereskedőkkel szemben, a kereskedelmi dolgozók szakszervezeti álláspontja szerint nem csak az áruházláncoknál kellene korlátozni a vasárnapi nyitva tartás, hanem minden boltnál.