Rogán a kitiltási ügyről: ez most vicc, vagy komoly?

Rogán Antal bizonyítékokat akar, az amerikai ügyvivő szerint azok a magyar kormány orra előtt hevernek, elég csak a trafikügyre gondolni. André Goodfriend szerint viszont ahhoz a magyar kormánynak semmi köze, hogy milyen információk alapján döntött úgy Washington, hogy bizonyos embereket nem enged be az Egyesült Államok területére – foglalja össze a ma esti két ATV-interjú lényegét az Index.

 
 


Rogán: ez most vicc, vagy komoly?

Rogán Antal fideszes frakcióvezető az ATV-ben azt mondta: nem tudja eldönteni, hogy az Egyesült Államok lépése “most vicc vagy komoly”. Szerinte ha Washington nem tárja elő a bizonyítékait és nem nevezi meg, hogy kik azok a magyarok, akiknek korrupció gyanúja miatt megtiltotta a belépést az Egyesült Államokba, akkor ezt az amerikai lépést a nem fogják komolynak tartani, mert “akkor itt valami nem stimmel”.

“Ha nem hangzanak el nevek és hitelt érdemlő bizonyítékok, akkor az embernek el kell gondolkodnia azon, hogy itt miről van szó” – mondta Rogán. Arról is beszélt, hogy az amerikaiak erről a lépésről nem szóltak a magyar kormánynak, ezért Rogánt is meglepetésként érte a hír. “A külügyminisztériumot, az ügyészséget sem tájékoztatta senki” – közölte. “Én ugyanúgy sajtóhírekre támaszkodom…” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy folyik-e adóhatósági vizsgálat amerikai cégek ellen, Rogán azt mondta, hogy “mindig vannak NAV-vizsgálatok” és “vannak olyan amerikai érdekeltségek, amelyeknél vizsgálódik a NAV.” Arról is beszélt, hogy számtalanszor panaszkodnak neki vállalatvezetők arról, hogy a NAV vizsgálódik náluk.

A Fidesz frakcióvezetője emellett azt is mondta, hogy “más területeken az amerikai-magyar kapcsolatok kiválóak”. Példának a katonai területet említette. Az Oroszországhoz való viszonyról pedig azt mondta, hogy “a németektől kezdve más európai vezetők is szóvá tették, hogy az oroszok elleni szankció nem biztos, hogy célravezető.”

Goodfriend: Az információ nyilvánosan rendelkezésre áll

Rogán Antal után André Goodfriend volt az ATV vendége. Az Egyesült Államok ideiglenes budapesti ügyvivője Rogán szavaira reagálva azt mondta, két dolgot külön kell választani. Az, hogy kitől tagadják meg a beutazást, az nem tartozik a magyar kormányra, hanem kizárólag arra a személyre, akit nem engednek be és az Egyesült Államokba. Az amerikaiaknak pedig szuverén joguk erről dönteni, nem kell ehhez semmilyen bizonyítékot szállítaniuk a magyar kormány vagy a nyilvánosság számára.

Goodfriend elmondta, hogy az amerikai követség udvariasságból jelezte Szijjártó Péter külügyminiszternek a beutazási tilalomra vonatkozó döntéseiket, később az újságba (a Napi Gazdaságra utalt) szerinte “fals történet” jelent meg erről. Csak ezután szólaltak meg a sajtóban az amerikaiak, és ők sem örültek a nyilvánosságnak. “Nem mi voltunk, akik ezt bedobtuk a médiába” – mondta.

A másik, ettől teljesen különálló ügy Goodfriend szerint az, hogy bizonyos magyar kormánytisztviselők korrupcióban érintettek. “Úgy gondoljuk, hogy a magyar kormány is tudja, hogy vannak olyan kormányzati képviselők, amelyek korrupcióban érintettek” – jelentette ki. Példaként említette a trafikügyet és azokat az adócsalásos történeteket, amiket Horváth András egykori NAV-vezető borított. “Az információ, ami a magyarországi korrupciót érinti, nyilvánosan a rendelkezésre áll” – mondta Goodfriend. Szerinte nincs összefüggés a “civilek megfélemlítése” és a korrupciós téma között. Adóvizsgálatokról sincsen tudomásuk.

“Nem tudom, hogy értem-e a különbséget a kormánytisztviselők és kormánytagok között” – mondta Goodfriend. “Kormányzati tisztviselő bárki lehet, a kormányzati ablaknál ülő tisztviselőtől a miniszterelnökig” – mondta. Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy kormánytag van-e a kitiltottak között, ahogy arról sem, hogy Vida Ildikó NAV-vezető beutazását megtagadták-e. Elmondta, hogy az érintetteket tájékoztatták, de a magyar Külügyminisztériumnak sem mondtak neveket.

“A kormányzati korrupció nemzetbiztonsági kérdés. A korrupció destabilizálja a társadalmat” – mondta arra reagálva, hogy hétfőn összeül a parlament nemzetbiztonsági bizottsága.

Az elmúlt néhány évben aggodalmainknak hangot adtunk – mondta az ügyvivő. Szerinte a magyarországi tendencia aggályos, a jogok csorbítása, a média szerepe, a hatalom központosítása, a fékek és ellensúlyok elmozdítása.

Jöhet a kizárás is

“Ez mindenképpen lehetséges” – mondta Goodfriend azzal kapcsolatban, hogy Magyarországot kiszavazhatják a Demokráciák Közösségéből. Az amerikai Foreign Policy folyóirat írta a kitiltásokkal kapcsolatban, hogy Magyarország kikerülhet a Demokráciák Közössége nevű globális szervezet tanácsából – zárul az Index összefoglalója.