Rogán is beállt a csatasorba

Most már az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény terve áll a kitiltási botrány hátterében a Fidesz szerint. Rogán Antal legalábbis ezt sejti a diplomáciai konfliktus okának. Utóbbit ugyanakkor a kormánypárti frakcióvezető is fokozta, hiszen Orbán Viktort, valamint más vezető kormányzati politikusokat követve újfent azzal vádolta az Egyesült Államokat: külső erőként akar beavatkozni a magyar belpolitikába. A kormányoldal összeesküvés-elmélete egyre zavarosabb, s alátámaszthatatlanabb.

 

Országvédelmi akcióterv megalkotására készül jövő évi évadnyitó ülésén a Fidesz-KDNP-frakció – jelentette be Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek adott interjúban 2014-et értékelve új jelenségnek nevezte, hogy már nemcsak ellenzéki pártok és szervezetek állnak a Fidesszel szemben, hanem “külső erők” is, amelyek jobban szerettek volna egy másik magyar kormányt. Mivel ezt nem sikerült elérniük, most megkísérlik leváltani a kormányt, mégpedig “nem választási módszerekkel”. Így vált az elmúlt hónapok tüntetéseinek több szervezője is “nagyhatalmi vagy gazdasági érdekcsoportok játékszerévé”, rajtuk keresztül akarnak nyomást gyakorolni a kormányra – állította.

Rogán 2015 egyik fontos feladatának nevezte egy országvédelmi akcióterv kidolgozását, mert “amikor ma Magyarországot külső támadások érik”, a kormány és a parlament némileg védtelen ezekkel szemben. Arra a kérdésre, hogy ez az akcióterv tartalmaz-e majd válaszlépést az amerikai kitiltási ügyre, azt felelte: ez is az egyik eleme lehet, de nem a legfontosabb. A frakcióvezető azt is állította, a kabinetet érő külső nyomásgyakorlás mögött az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény terve áll, amelynek előnyeiről és hátrányairól “őszintén kellene beszélni”, a megállapodást nem lehet “ráerőltetni” Közép-Európára. Szerinte úgy látszik, az Egyesült Államok nagykövetségei nem akarnak nyílt vitát, “ki akarják erőszakolni” a megállapodás ratifikálását minden európai államban. A magyar parlamentben, az LMP javaslatára, viszont biztosan lesz vitanap februárban az egyezményről – fogalmazott a Fidesz-frakcióvezető.

Noha Rogán a jövő év, illetve a várhatóan jövő hét végére tervezett (a helyszínt és a pontos időpontot még titkolja a kormánypárt – a szerk.) Fidesz-frakcióülés feladatának nevezte az ominózus országvédelmi akcióterv megalkotását, a vs.hu szerint a “kidolgozás” részét már el is végezték. A portál úgy tudja, “egy szűk kör” már ismeri a terv részleteit, de “egyelőre tilos a legcsekélyebb mértékű kiszivárogtatás is”. Egy kormányzati forrás “annyit elárult, hogy Lázár János Miniszterelnöksége környékén készülhetett az akcióterv” – fogalmaztak, felidézve: a kabinet lépéseiről régóta egy “ötfős kemény mag” (Orbán Viktor, Lázár János, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Habony Árpád) dönt, és a Fidesz frakciójának már csak annyi szerepe van, hogy bólint.

FOTÓ: Népszava

FOTÓ: Népszava

A nyilatkozattal mindenesetre Rogán is beállt a kormányfő által kezdett, újabb kommunikációs hadjárat csatasorába. Megírtuk: Orbán október közepe óta bizonyítékokat kér számon az Egyesült Államokon az amerikai kitiltási botrány ügyében, sőt, a miniszterelnök többször is durva diplomáciai sértéseket fogalmazott meg legnagyobb szövetségesünkkel szemben, Vida Ildikót, a korrupciógyanúba keveredett adóhatósági elnököt pedig arra kényszerítette, hogy rágalmazásért perelje be André Goodfriendet, az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét (eközben nem váltotta le, vagy függesztette fel, s az őt érintő gyanút sem vizsgáltatta ki – a szerk.). A múlt héten pedig Orbán már erőteljes összeesküvés-elmélettel ment neki Amerikának. A kitiltási üggyel kapcsolatban ugyanis azt mondta, “minden gondolkodó ember tudja”, hogy az Egyesült Államok részéről megfogalmazott korrupciós vád “fedőtörténet”. Valójában arról van szó – folytatta -, hogy az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. “Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége” – fogalmazott. A kormányfővel szinte egy időben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is azzal vádolta meg a budapesti amerikai nagykövetséget: ők szervezik a kormányellenes tüntetéseket, de a napokban Pintér Sándor belügyminiszter is a magyar kormányt, illetve annak tagjait érő külföldi támadásokról beszélt, sőt, Kövér László fideszes házelnök is a nemzeti szuverenitás megsértésével vádolta meg az Egyesült Államokat.

Csakhogy a kormányoldal összeesküvés-elméletét gyengíti, hogy – mint a 444.hu felhívta a figyelmet – a Rogán által konkrét okként említett EU-USA szabadkereskedelmi egyezségről január 31-én Orbán egy budapesti konferencián még azt mondta: “minden óvatosság mellett is azt kell mondanom, hogyha az Európai Unió nem lesz képes arra, hogy az Egyesült Államokkal minél hamarabb befektetési és kereskedelmi partnerségi megállapodást kössön, akkor aligha tudjuk a ma meglévő pozícióinkat a világgazdaságban fönntartani. Úgyhogy mi, magyarok konstruktív és hatékony tárgyalásokat szeretnénk látni az Egyesült Államok és az Európai Unió között.” Szeptember végén pedig Tállai András fideszes államtitkár méltatta a megállapodást a parlamentben. A kitiltásokról alig két héttel ezután szólt André Goodfriend a magyar külügynek, így gyakorlatilag kizárt, hogy a korrupciógyanú hátterében az USA és az EU közti szabadkereskedelmi egyezmény állna, amelynek kezdeményezője nem is Amerika, hanem az EU volt. A kormányoldal tehát leginkább “a legjobb védekezés a támadás” stratégiáját követve támadja hetek óta az Egyesült Államokat, miközben a kitiltási botrány hátterében álló, vélhetően példátlan súlyosságú korrupciós gyanú kivizsgálására továbbra sem tett lépéseket.

Megírtuk azt is, információink szerint a Fideszen belül egyre többen szemlélik kritikusan az amerikai-magyar kapcsolatok kormányzati kezelési módját, s többen ebben vélték felfedezni a Fidesz elmúlt hónapokban mért népszerűségvesztésének okát. Utóbbiról Rogán Antal tegnap azt mondta, nem érte meglepetés a frakciót, mert választási siker után mindig ezzel jár együtt a kormányzás. Nem tagadta ugyanakkor, hogy voltak olyan intézkedések, amelyek vitát váltottak ki a frakcióban, ám ő példaként az internetadó végül elvetett tervét hozta. A Fidesz vezető politikusai közti vitákról pedig Rogán úgy vélte: belső nézeteltérések mindig voltak a Fideszben is, de “a családon belüli vitákat családon belül is kell tartani”.

Habony átvilágítatlan főtanácsadó

Nem esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen Habony Árpád – közölte Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes Szabó Szabolcs (Együtt) független országgyűlési képviselő Orbán Viktor kormányfőhöz címzett írásbeli kérdésére válaszolt a kormányfő főtanácsadóját, illetve a kormányzati stratégiaalkotás legfőbb szereplőjét érintő kérdésre, mely emlékeztetett: Habonyról hivatalosan semmit sem tudni, még csak alkalmazásban sem áll. Semjén erre reagálva közölte: a rendelkezésére álló információk szerint az illetékes szervek nem folytattak nemzetbiztonsági ellenőrzést Habonnyal összefüggésben, ám a főtanácsadó rendelkezik állandó fényképes belépővel az Országház épületébe. Szabó “sajtóban megjelent híreszteléseken alapuló vádjait” ugyanakkor Semjén nem kívánta kommentálni.

 

 “A NAV-vizsgálat fedősztori”
 

Horváth András “zöld dossziéjáról” igenis tárgyalhatna parlamenti vizsgálóbizottság, csak a hatalom igyekszik “elsikálni” az ügyet – mondta Schiffer András. Az LMP társelnöke emlékeztetett, frakciójuk október végén ismét kezdeményezte vizsgálóbizottság létrehozását a volt adóhatósági dolgozó által jelzett adócsalási ügyben, ám ezt a Fidesz-KDNP “valamiért próbálja megúszni”. Maga Horváth András a novemberben nyilvánosságra hozott adóhivatali jelentésről elmondta: félrevezetőek a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) dokumentumai, a hatóság egyetlen megállapítása sem állja meg a helyét az ügyben, csúsztatásokat, ferdítéseket tartalmaz a jelentés. “Ez a NAV-vizsgálat tulajdonképpen fedősztori”, el akarja leplezni a hivatalnál lévő gondokat – fogalmazott a volt adóellenőr, aki szintén parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgette, valamint egy független szerv által végzett belső átvilágítást a NAV-nál.

 

Nagy emberek, nagy elméletek?

– Pintér SándorMagyar Nemzet, december 20.: “Külföldi szervezetek már többször próbáltak a lejáratásomra olyan, a személyemhez kötődő eseményeket kreálni, amelyek soha nem történtek meg”.

– Orbán ViktorMTV, december 23.: “Minden gondolkodó ember tudja, hogy a korrupciós vád fedőtörténet”. Valójában arról van szó, hogy “az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót”.

– Lázár JánosMagyar Hírlap, december 22.: “Nem véletlen, hogy az amerikai követség utcára viszi a politikát, a demonstrációk aktív szervezője, bátorítója és szereplője”.

– Kövér LászlóMagyar Hírlap, december 27.: “Nem mi vagyunk a tét, a sakktáblán az amerikaiak csak az egyik gyalog szerepét osztották ránk”.

– Rogán AntalMTI, december 29.: “Már nemcsak ellenzéki pártok és szervezetek állnak a Fidesszel szemben, hanem külső erők is – gazdasági érdekcsoportok és más kormányok -, amelyek jobban szerettek volna egy másik magyar kormányt.” A “nyomásgyakorlás” mögött az EU és Amerika közötti szabadkereskedelmi egyezmény állhat.