Segítség a feledékeny autósoknak

Nem talált vissza egy hipermarket parkolójában a kocsijához? Nem találta a parkolóautomatát? Nem volt aprója? Nem indította újra a lejárt parkolási időt? Mindezen problémák megoldására ad választ – itthon elsőként – a magyar szakemberek által fejlesztett mobil applikáció.

 .

 .

 Az újdonság a GPS járművédelem, az NFC technológia (rádiófrekvenciás azonosítás, mely különböző eszközök érintés nélküli kommunikációjára ad lehetőséget) és az okostelefonok lehetőségeit használja ki a fejlesztő AutoSecurit Zrt.

Az applikáció gombnyomásra intézi a parkolást, azonosítja a sofőrt, segít megtalálni a gépkocsit vagy autópálya matricát vásárol. Az egyetlen gombnyomás szó szerint értendő: a felhasználó csak megérinti az alkalmazást mobil képernyőjén, ezzel indíthatja a parkolást, távozáskor pedig a szolgáltatás automatikusan leáll.

Ha a sofőr nem tér vissza a maximális idő végéig, a rendszer újraindítja a parkolását. A távfelügyeleti eszköz szervere érzékeli, ha a jármű fizetős övezetben, gyújtáslevétellel megáll.

Ekkor a rendszer figyelmezteti a sofőrt a parkolási kötelezettségre, amit ő a képernyő megérintésével engedélyezhet. A parkolási díjat a sofőr, vagy a szerződő cég utólag, a szolgáltatónak fizeti meg. A GPS-nek köszönhetően a feledékeny autósok térkép és irányjelek segítségével könnyen megtalálhatják leállított autójukat is.

A most kialakított megoldás jelenleg csak a szolgáltató által felügyelt autókban elérhető, de már dolgoznak a lehetőség kiterjesztésén azok számára is, akik nem veszik igénybe a vagyonvédelmi szolgáltatást.

Hamarosan autópálya matricát is vehetünk ugyanezen az applikáción, de figyelmeztetni fog a központ a téli nyári, vagy futásteljesítményből számított gumicsere periódusokra is. Az értesítések szólhatnak a kötelező szervizről, de akár útnyilvántartás is készíthető az applikáció segítségével.