Semjén Zsolt megmagyarázza a kormány nagy ötletét

A leendő állami közműszolgáltató úgy lesz szolidáris, hogy ezt a “szabályt” a kormány korábban törölte, és úgy lesz nonprofit, hogy eredményre törekszik – vázolta parlamenti válaszában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Azért jó, ha az állam az összes közművet maga alá gyűri, mert nem lesz magánérdekű, a nagy méret megtakarításokat hoz és a megtermelt javakat az állam nem vonja ki – derül ki szavaiból.

 .

 .

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes újabb, már-már delejes körmondatokkal igyekszik vázolni, mit is gondol jelenleg a kormány a leendő központi közműszolgáltatóról. A szocialista Tóth Bertalan írásban azt kérdezte a kormányfőtől, mitől változott meg a “nemzeti közműszolgáltató” koncepciója. Miként arra korábban lapunk felhívta a figyelmet, a kormány a tervezett közműszolgáltatásról szóló legutóbbi határozatában egy tollvonással törölte azt a kitételt, miszerint az új állami tulajdonú holdingnak “nonprofit alapon, a szolidaritás elvét figyelembe véve, kis ráfordítással, fenntartható módon” kell működnie. Új célként ellenben azt jelölték meg, hogy “a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer a földgáz-, a villamosenergia- és a távhőszolgáltatás tekintetében piaci alapokon kerüljön megszervezésre”.

A kormányfő helyett válaszoló Semjén Zsolt szerint ugyanakkor ebből nem lehet a kormányzati szándékok és alapelvek változására következtetni. Szerinte “a kormányhatározatokban foglalt rendelkezések teljesültek, a párhuzamos szabályozás elkerülése érdekében indokolt volt azokat hatályon kívül helyezni”.

A további részleteket a .hu oldalon olvashatják: tovább»