Semmi sem hátráltatja a határzár épülését – hírek néhány mondatban

Kormányilletékesek szerint semmi nem hátráltatja a műszaki határzár megépülését augusztus végéig. Közös európai megoldást sürget a menekültválságra az Európai Bizottság elnöke. Nemzeti közmegegyezést sürget a nagy diktatúrák áldozataira történő emlékezésben az emberi erőforrások minisztere.

 
 

Semmi nem hátráltatja a magyar államhatár műszaki lezárását augusztus végéig – közölte a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium, miután a két tárca vezetői Mórahalmon tájékozódtak az építkezés állapotáról. Pintér Sándor belügyminiszter hangsúlyozta: az egyszemélyi parancsnokok kijelölése jelentősen hozzájárult valamennyi forrás, eszköz, erő hatékony és gazdaságos felhasználásához. A honvédelmi tárcát vezető Hende Csaba arról tájékoztatott, hogy a Magyar Honvédség alakulatainak állományából létrehozott munkacsoportok a szélsőséges időjárási viszonyok mellett is a terveknek megfelelően haladnak.

Törvényi eszközzel kötelezné szűrővizsgálatra és védőoltásokra a menekülteket a Fidesz, mert a kormánypárt álláspontja szerint járványügyi veszélyt jelentenek. Pesti Imre országgyűlési képviselő elmondta: a menekültek többsége olyan háborús területekről érkezik, ahol gyakran még az alapvető egészségügyi feltételek sem biztosítottak. Egy vizsgálat szerint az országba érkező migránsok mintegy 2 százaléka fertőzött valamilyen betegséggel. Paller Judit országos tisztifőorvos a napokban azt mondta: a menekültek által hordozott leggyakoribb kórokozók nem jelentenek közvetlen veszélyt a magyar lakosságra.

Közös európai megoldást sürget a menekültválságra az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker a Welt am Sonntag című német lapban azt írta: az uniós szerződések és törvények az egész világon a legmagasabb színvonalú menekültügyi előírásokat tartalmazzák, ugyanakkor számos politikus inkább gyűlöletet szít. Emlékeztetett arra, hogy a bizottság májusban részletes javaslatot tett egy közös menekültügyi politikára, amely szerint előre megállapított kvóták alapján osztanák el a tagországok között az uniós menedékjogot jogszerűen igénylő menedékkérőket.

Egyetlen nap alatt rekordszámú, 4400 menekültet szállított partra az olasz parti őrség. A hatóságok a haditengerészettel 22 mentőakciót hajtottak végre, miután vészjelzéseket fogtak a Földközi-tengeren hánykolódó hajókról. A menekülteket szállító zsúfolt felfújható csónakok, illetve halászbárkák Líbiából indultak útnak.

Az emberi erőforrások minisztere szerint nemzeti közmegegyezést kell kialakítani a nagy diktatúrák áldozataira történő emlékezésben, ennek lehet a jelképe a szovjet megszállás áldozatainak emléket állító központi emlékmű. Balog Zoltán a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából rendezett budapesti menet végállomásánál, a Terror Házánál úgy fogalmazott: a nemzeti közmegegyezés felállításához olyan vitára van szükség, amelyben az emlékek megosztása mellett megnevezik a bűnösöket és megörökítik az áldozatok életét.

Magyarország is támogatja a kommunista rendszerek bűneit vizsgáló különleges intézmény felállítását sürgető tallinni nyilatkozatot – jelentette ki az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Répássy Róbert a totalitárius diktatúrák európai áldozatainak világnapja alkalmából az észt fővárosban tartott konferencián elmondta: a deklaráció történelmi lehetőséget biztosít arra, hogy a nácik mellett a kommunista bűncselekmények is előtérbe kerülhessenek, az elkövetőket pedig elszámoltathassák.

Kettős magyar sikerrel zárult a szarajevói filmfesztivál. A balkáni térség legfontosabb nemzetközi filmes eseményén a játékfilmes zsűri különdíját nyerte el Nemes Jeles László Saul fia című alkotása. A Magyar Filmunió tájékoztatása szerint a dokumentumfilmes mezőnyben a nemzetközi zsűri különdíját kapta Almási Tamás Tititá című alkotása.