Sokan találhatnak majd állást nyárig Magyarországon

Az áprilisi 30 pontról októberre 34 pontra emelkedett Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének konjunktúra mutatója a ma közzétett eredmény szerint. Bár a négy komponensből álló GVI konjunktúra mutató értéke emelkedett, de ezzel együtt a bizonytalansági mutató értéke is emelkedett (50 pontra), ami arra utal, hogy a legutóbbi, áprilisi felvételhez képest kevésbé egyöntetű a pozitív tendenciák megítélése.

 

Utóbbi kapcsán Parragh László, az MKIK elnöke egy mai sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy a megkérdezettek kockázati tényezőnek tartják a nemzetközi környezet alakulását, például a német gazdaság növekedésének mérséklődését, az orosz-ukrán konfliktus elhúzódását, illetve a hazai szabályozási rendszer bizonytalanságát.

A GVI konjunktúra mutató négy komponensből áll: az üzleti helyzetre, a jövedelmezőségi helyzetre, a beruházásokra és a rendelésállományra vonatkozó (-100 és +100 pont közötti skálát bejáró) alindexek alkotják. Az üzleti helyzetre vonatkozó várakozások mutatnak egyértelmű és jelentős javulást, továbbá a vállalatok várható beruházási aktivitása is erősödik. A várható rendelésállomány kapcsán azonban kevésbé optimisták a cégek az áprilisi helyzethez képest.

Ugrott a munkaerőkeresletre vonatkozó alindex

A vállalkozások a következő fél évben is a munkaerő-kereslet növekedésére számítanak (az egyenlegmutató +12 pontig emelkedett), amihez hasonlóan magas értéket soha sem mért a GVI az eddigi adatfelvételek során korábban. Ezek szerint a következő hat hónapban a munkaerő-kereslet további erősödésére számíthatunk a versenyszektorban.

Ezt a folyamatot leginkább és legnagyobb részben a részben külföldi tulajdonban álló cégek nagyban megnövekedett munkaerő-kereslete mozgatja – a mutató e cégek körében áprilisban -17 ponton állt, míg októberben 31 pontra ugrott.