Süket a kormány az idősek hangjára

 72 ezren 50 ezer forint alatti, több mint egymillióan 100 ezer alatti ellátást kaptak

Egymás szidalmazásával, bekiabálásokkal, ígéretekkel és hatalmas lódításokkal telt az MSZP kezdeményezésére megrendezett tegnapi parlamenti vitanap az idősekről – írja a Népszava.

A szocialisták a május 17-én rendezett országos nyugdíjas parlamentjük után is próbálják felszínen tartani az idős korosztály gondjainak megoldását, de hiába gondolkodnak hasonlóan a többi ellenzéki párttal a legtöbb nyugdíjasokat érintő kérdésről, együtt sem képesek elérni, hogy a Fidesz-KDNP koalíció reálisan kezdje nézni az idősek helyzetét. A merev nyugdíjba vonulási szabályok, a rokkantnyugdíjak megszüntetése, a szegénység terjedése, az orvosi és szociális segítség rossz minősége vagy drágasága, a kilencedik éve 28 500 forintos nyugdíjminimum és a milliós ellátások közti távolság, mind olyan kérdés, amit az ellenzék kifogásol, ám a kormány szerint ezekkel is minden rendben van, sőt “soha nem volt ilyen jó” magyar nyugdíjasnak lenni, mint az Orbán-kormány 2010-es hatalomátvétele óta. A méltányos és igazságos nyugdíjrendszer eléréséhez szükséges feladatokról szocialista kezdeményezésre tartott tegnapi parlamenti vitanap öt órásra tervezett tárgyalását végül sokkal rövidebb idő alatt lezavarták a képviselők, ami jelzi, mennyire izgatja az országházi politikusokat az idős, vagy idősödő emberek megélhetése.

A szocialisták a vitára meghívták a velük szimpatizáló nyugdíjas szervezetek képviselőit is, így népes hallgatóság hördült fel a páholyokban, amikor a kormány nevében Rétvári Bence részletesen ecsetelte a sok jótéteményt, amit az idősek az Orbán-kabinetnek köszönhetnek. A csodálkozás első hangja akkor hallatszott, amikor a humántárca parlamenti államtitkára arról beszélt, nemcsak a nyugdíjasokkal foglalkoznak kiemelten, hanem már az 55 év felettieket is segítik munkahelyük megtartásában és nagyon sok szociális juttatás is támogatja az időseket. A baloldal vendégei úgy látták, hogy az államtitkárnak fogalma sincs, miről beszél, hiszen a merev nyugdíjkorhatár bevezetésével az Orbán-kormány vette el az utolsó munkaéveikben feleslegessé váló, vagy a különösen megterhelő, és veszélyes munkahelyen dolgozóktól az esélyt a tisztességes korhatár előtti nyugdíj lehetőségére. A megbecsülést különösen a vidéki szervezetek vezetői vitatták méltatlankodva, a nyugdíjkasszát pedig szerintük épp a Fidesz verte szét, amikor adóként kezdte beszedni a járulékokat, ami ezzel az átminősítéssel bármikor felhasználható más állami feladatok finanszírozására is. Ami pedig a nyugdíjas szervezetekkel kötött megállapodásokat illeti: a páholyok szocialista közönsége már csak nevetni tudott ezen, hiszen a legnagyobb taglétszámú szövetségeket meg sem keresték, a régi Idősügyi Tanácsot feloszlatták és csak saját keresztény csoportjaikkal álltak szóba – hangzott a nem is nagyon suttogva terjedő megállapítás a parlamenti ülésteremben.

Amikor pedig a Fidesz frakció nevében Selmeczi Gabriella gyakorlatilag megismételte az államtitkári mondatokat, a felháborodás hangja egyre erősödött, úgyhogy a teremszolgák kénytelenek voltak csendre inteni a dühös vendégeket. Az, hogy az MSZP vezérszónoka szinte néma teremben mondhatta el a kormány nyugdíjpolitikájának kritikáját, jelentős részben annak volt betudható, hogy mire Korózs Lajos szót kapott, a Fidesz patkó szinte kiürült, majdnem minden konzervatív politikusnak halaszthatatlan elintéznivalója támadt. Pedig a népjóléti bizottság alelnöke figyelmeztette volna őket, ha a napokban megszavazzák a nyugdíjbiztosító önállóságának megszüntetését, azzal Magyarország járatlan útra téved. Megismételte azokat az ígéreteket, amelyeket Botka László, a párt miniszterelnök-jelöltje fogalmazott meg az országos nyugdíjas parlament küldötteinek a rokkantnyugdíjak újbóli bevezetésétől a nyugdíjminimum megduplázásán át az éves bérnövekedést is követő svájci indexálás visszaállításáig. A vitában a Jobbik is differenciált nyugdíjemelést követelt, az LMP pedig az időskori elszegényedést emelte ki, hangsúlyozva, hogy lenne pénz az idősek helyzetének javítására, ha azt nem lopták volna el a kormánypárti politikusok. Megszokott érvek, jól ismert hangnem minden oldalon: megint egymásról és a választásról szólt a vita és nem a nyugdíjasokról.

Nyugdíjakról számokban

• Januárban az öregségi nyugdíjak átlaga 112 ezer forint volt

• 72 ezren 50 ezer forint alatti, több mint egymillióan 100 ezer alatti ellátást kaptak

• 18 ezren 300 ezer feletti, hatan pedig 1 milliót is meghaladó nyugdíjat vehettek át havonta

• A nyugdíjasok 18 százaléka számított szegénynek

• Az idős munkanélküliek majdnem fele semmilyen ellátást nem kap

Forrás: Népszava