Súlyos üzenet a kormánynak: erről nem ártott volna egyeztetni

Bár a kormányzat nem kérte ki a véleményüket, a hazai ingatlanszakma egyértelműen jelezte, nem kérnek a vasárnapi zárva tartásból – derült ki a Portfolio tizedik alkalommal megrendezett ingatlankonferenciáján.

 
 

Fontos kérdést feszegettek a Portfolio tizedik alkalommal megrendezett, rekordlétszámú Property Investment Forum konferenciáján.
 
Ön támogatja a vasárnapi boltbezárást?

– tették fel a kérdést a több mint 500 fős közönségnek.

Ahogy az a fenti képen is látszik, a kérdést illetően a szektor csak minimálisan megosztott. A döntő többség egyértelműen jelezte, nem kér a vasárnapi zárva tartásból. Véleményük szerint a tiltás bevezetése ugyanis komoly hatással lehet a szektorra, és a teljes gazdaságra nézve. A meghívott előadók is többnyire ezen a véleményen voltak:

A legfőbb ellenérv az intézkedéssel kapcsolatban az, hogy nem versenysemleges. Ráadásul az egyéb intézkedésekkel (szektorális különadók, élelmiszerlánc-felügyeleti díj – a szerk.) párosulva a jövőbeni fejlesztésekre hathat, valamint erodálhatja a tervezhetőséget is

– véli Furulyás Ferenc, a JLL budapesti ügyvezető igazgatója.

A vasárnapi nyitva tartást korlátozó javaslat alátámasztja, hogy Magyarországon rendkívül magas a szabályozási kockázat

– mondta Csobádi Ákos, a Raiffeisen Bank Zrt. projektfinanszírozási főosztályvezetője.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy nem volt semmilyen egyeztetés; a kormányzat nem nyitott a piaci szereplők felé, így konszenzusról is aligha beszélhetünk a kezdeményezést illetően

– tette hozzá Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Alapkezelő vezérigazgatója.