Svajda József : Nem dől össze a világ a béremeléstől, kár visítozni a munkaadóknak

 Elkerülhetetlenné vált a valódi keresetnövelés

Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSzSz) megyei vezetője szerint a Versenyszféra Konzultációs Fórumán a béremelést tekintve a kormány és az érdekvédők hasonló állásponton vannak: szükség van a minimálbér hathatós emelésére és a munkaadói járulékok érdemi csökkentésére. Svajda szerint a munkaadói oldal egyes képviselői hiába visítoznak, elkerülhetetlenné vált a valódi keresetnövelés – írja a sonline.hu.

 – Nem dől össze a világ, pláne a hazai gazdaság, ha érezhető mértékben nő a közeljövőben a minimálbér és a garantált bérminimum – mondta szerdán a Somogyi Hírlapnak Svajda József. – Olyan helyzetbe jutott az ország, hogy nem lehet néhány százalékokat emelgetni, mellbevágó, azaz érezhető nagyságú béremelésre van szükség. Nincs más út, ezt meg kell lépni, különben súlyos gondok terhelik a munkaerőpiacot, s arra viszont senkinek sincs szüksége.

Svajda rámutatott: megyénkben fokozottan érvényes a béremelési igény. Az országon belül munkaerő-vándorlás hatásai Somogyban is erőteljesen érezhető: a dolgozni vágyók egy része már korábban külföldön vállalt munkát, s azok száma sem csekély, akik hazánk gazdaságilag dinamikusan fejlődő településein próbáltak szerencsét. Ez a tendencia – a dél-dunántúli régión kívül – Észak-, illetve Kelet-magyarországi megyékben is kimutatható. Az érdekvédelmi szervezet elnöke szerint nem tűr halasztást a minimál-, illetve az általános béremelés.

– Szakszervezeti szövetségünk régóta harcol a tisztességes fizetésekért – emelte ki Svajda. – Tisztában vannak azzal a munkaadók, hogy miként lehet tartósan kiemelkedő munkát megkövetelni a minimálbér-körüli fizetésért alkalmazott munkásoktól? A rezsi befizetésén túl alig marad pénz élelemre. S ezért nem szabad azon meglepődni, hogy akinek lehetősége nyílt rá, már távozott térségünkből, s akár távoli településen, egészen műs munkakörben, de jobb fizetésért vállalt munkát. S manapság már ott tartunk, hogy az egyre kínzóbb munkaerő-hiány nem csak a nagyobb vállalatokat sújtják, hanem a kkv-szektort is. A dolgozók, különösen a 35 év alatti korosztály oszt-szoroz, s ha nem találja meg számítását, előbb-utóbb költözik. Ha a gazdasági döntéshozók nem akarják, hogy még nagyobb gond legyen, akkor szerintem rögtön lépni kell, s a nagy tömegeket érintő bérrendezést tisztességesen garantálják.

Kizárt, ez öngyilkosság lenne – felelte az elnök kérdésünkre, miszerint a minap bejelentett 15 százalékos minimálbér-emelési javaslatnál végül jóval alacsonyabb összegről születne döntés. Svajda kifejtette: ideje volna a munkáltatók terheit is mérsékelni, ugyanakkor arra pedig jogszabályt kell hozni, hogy a járulékcsökkentésből keletkező összeg egy részét a munkaadók valóban a dolgozók fizetésemelésére fordítsák. Az MSzSz helyi vezetője szerint számos vállalkozásnál felismerték, hogy a munkaerő-megtartásra több megoldás létezik, az egyik leghatékonyabb módszer a sávos béremelés, azaz amikor a huzamos ideje alkalmazott munkatársak az átlagosnál jelentősebb fizetés-emelésben részesülnek.

– Fásultak, félnek a dolgozók: esetenként ilyen jelzéseket is kap a szakszervezet – ismerte el. – Minden esetben igyekszünk feltárni és megoldania problémát. Olyat is hallottunk nemrég, hogy az egyik somogyi céghez visszatért egy középvezető, s azt ígérte a dolgozóknak: korábban durva volt, de ezután még durvább lesz. A munkások nem hagyták annyiban a dolgot, a problémás helyzetről tájékoztatták a felső vezetőt, aki intézkedett. Azóta visszaállt a nyugalom. Nos, a munkahelyi béke megteremtése, fenntartása is rendkívül lényeges feladat, s úgy tűnik, hogy ezen a téren adódnak még feladatok a következő időszakban is.

Kétszámjegyű javaslat

– Két számjegyű béremelési javaslattal kívánunk előállni majd a bértárgyalásokon – felelte kérdésünkre szerdán Varga Zsoltné, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) Kométánál működő csoportjának elnöke. Hozzátette: a jövő héten a fővárosban találkoznak a HDSZ tagjai, s várhatóan az egyik központi kérdés a 2017-es béremelés lesz. A kaposvári cégnél előreláthatóan decemberben adja be javaslatát a szakszervezet.
Az elnök felidézte: 2016-ban – a vállalatnál eltöltött évek függvényében – 3-7 százalékos béremelést hajtottak végre. Varga Zsoltné rámutatott: még több bért kell fizetni a dolgozóknak annak érdekében, hogy jól képzett, nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek továbbra is a cégnél kamatoztassák szakértelmüket.

 Forrás: sonline.hu