Szakszervezeti javaslat a munka törvénykönyve módosítására

Gazdaság-szakszervezetek-jog

Budapest, 2015. március 17., kedd (MTI) – Közös javaslatokat fogalmazott meg a munka törvénykönyve és a sztrájktörvény egyes rendelkezéseinek módosítására a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkavállalói oldala más konföderációk és nagy ágazati szakszervezetek szakértőivel együtt – tájékoztatta a Liga Szakszervezetek kedden az MTI-t.

 .

 .

    A közlemény szerint a korkedvezményes nyugdíj kiváltására szolgáló új Foglalkoztatói Egészségvédelmi Ellátás program, illetve a korengedményes nyugdíj helyett javasolt Foglalkoztatói Bónusz Év Program tervezetét a munkavállalói oldal már megküldte a szociális partnereknek. A munka törvénykönyve és a sztrájktörvény módosító javaslatait kedden véglegesítette a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok, a Liga, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, kiegészülve egyes – egyebek mellett a mozdonyvezetői – ágazatok szakértőivel.


    A munkavállalói érdekvédők azt szeretnék elérni, hogy a parlament tavaszi ülésszakán már tárgyalhassa a kompromisszumos javaslatot.


    A közleményben felidézik: a VKF 2014. december 29-én abban állapodott meg, hogy 2015 tavaszán tárgyalásokat folytat a szakszervezetek által különösen sérelmesnek tartott törvények, a sztrájktörvény és a Munka törvénykönyvének módosításáról és az erős fizikai, valamint pszichikai igénybevételnek kitett munkakörökben dolgozók valamiféle kompenzációjáról.

guz \ gde \ gfp