Szép kártya – Elindult a visszaszámlás

Tömegek veszíthetik el béren kívüli juttatásaik egy részét, ha nincsenek résen a következő nyolc hétben. Május 31-én ugyanis zárolják a SZÉP-kártya egyenlegek azon részét, melyet még 2016-ban folyósított a munkáltató. Az így fennmaradó összegeket visszakapják a munkáltatók, ugyanakkor már megjelent az a határozattervezet, mely a jövőben büntetné is azokat, akik nem költik el időre SZÉP-kártyás juttatásaikat – írja a Pénzcentrum.

Napra pontosan nyolc hét áll rendelkezésükre azoknak, akik rendelkeznek SZÉP-kártyával, hogy elköltsék 2016-ban megkapott juttatásaikat. Az ezt szabályozó jogszabály ugyanis rögzíti, hogy a tárgyévet követő második év május 31-én még fennmaradó egyenleget zárolni kell és vissza kell utalni a munkáltatóknak.

Megkérdeztük a SZÉP-kártya kibocsátókat, hogy mekkora összegről van szó, illetve, hogy 2017-ben mekkora összeget utaltak vissza. 

OTP Bank

Az OTP-től azt közölték a Pénzcentrummal, hogy 1,2 millió ügyfelük közül 250 ezernek van még május 31-én lejáró összeg a számláján. A pontos összeggel kapcsolatban azt közölték, hogy a 2016-os feltöltések több mint 95 százalékát használták már fel. Korábbi közleményük alapján 2016-ban összesen 77,2 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók az OTP-s SZÉP-kártyákra, így a 2018. május 31-i zárolásnak kitett összeg valahol 3,86 milliárd forint környékén alakulhat.

Az OTP Bank már szintén korábban közölte, hogy 2017-ben 966 millió forintot utaltak vissza a szolgálatóknak, mely összeg 142 845 ügyfél között oszlott meg, így az átlagosan zárolt összeg 6766 forint volt. Ez a teljes 2014-es feltöltés 1,39 százalékát tette ki.

K&H Bank

A K&H azt közölte a Pénzcentrummal, hogy jelenleg közel 140 ezer SZÉP-kártyása van a K&H Banknak. A munkáltatók részére a SZÉP kártyára vonatkozó visszautalás 2017-ben meghaladta a 100 millió forintot. A legmagasabb összegű visszautalás a K&H-nál szállás zsebre történt (40%), ezt követi a vendéglátás (33%) és a szabadidő zseb (27%).

MKB Bank

Az MKB Bank a Pénzcentrum kérdésére közölte, hogy az előző években nagyságrendileg hasonlóan alakultak a felhasználás arányai. Tavaly a 2015. évi közel 12,5 Mrd Ft juttatásból 27 ezer kártyabirtokostól összesen 191 millió forint került visszautalásra a munkáltatók számára, mely az eredeti juttatás 1,53 százaléka volt. Ez az összeg alszámlánként a következőképpen alakult:

  • szálláshelyen 66 millió forint,
  • vendéglátáson 74 millió forint, míg 
  • szabadidőn 51 millió forint volt a maradvány összeg.

Az idén lejáró összegekkel kapcsolatban az MKB úgy tájékoztatta lapunkat, hogy március végén még 622 millió forint várt felhasználásra, amely a 2016-ban nyújtott 13,6 milliárd forint értékű munkáltatói juttatás 4,9 százaléka. Ez az összeg mintegy 44 ezer munkavállaló között oszlik meg, tehát átlagosan 15 ezer forintot jelent.

A bank mindemellett úgy látja, hogy a határidőig történő felhasználásnak különösen kedvez a sok hosszúhétvége. Az MKB-nak 2017-ben közel 217 ezer SZÉP-kártyás ügyfele volt, ma pedig már 221 700 kártyatulajdonos ügyfelük van. Ők 21 500 helyen használhatják SZÉP-kártyájukat mindennapos fizetőeszközként.

Még büntetés is lehet belőle, ha nem költöd el…

A visszautalásnál várhatóan még rosszabbul járhat a jövőben, aki fel nem használt egyenleget hagy a SZÉP-kártyáján. A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára márciusban került fel egy rendelettervezet, mely szankcinonálná, ha valakinek a zárolásig érintetlenül marad SZÉP-kártyás juttatása. A tervek szerint a jövőben a zárolt összeg 3 százalékát is felszámíthatja a munkavállalónak a kártyát kibocsátó pénzintézet, melye a kártyával összefüggő marketingcélokra kell majd elköltenie.

Mire költsem el?

Érdemes ismerni a SZÉP-kártyás szabályokat. Eszerint a szabadidő és rekreációs alszámla nem csupán uszodákban, fürdőkben vagy különböző kulturális szolgáltatásokra, hanem például speciális gyógyászati technikákra és bizonyos egészségügyi vizsgálatokra is költhető, de mehetünk belőle állatkertbe vagy élményparkba is. 

A vendéglátás utalványrészből strandolhatunk és gondoskodhatunk az ellátásunkról, ebédről, vacsoráról, a szálláshely alszámlából pedig akár előre is lefoglalhatjuk és kifizethetjük a tervezett utazásunk szállásköltségeit.