Szétszabdalják a Fővárosi Közgyűlést?

Újabb fideszes trükkel igyekeznek az ellenzék megszólalási lehetőségeit szűkíteni, azaz elvonni azokat a demokratikus jogokat, amelyekkel a fővárosi szavazópolgárok egy jelentős része felruházta képviselőit – reagált lapunknak Horváth Csaba a kormánypárti Kocsis Máté fővárosi közgyűlést érintő felvetésére. A Fidesz kommunikációs igazgatója, újraválasztott józsefvárosi polgármester azt mondta: nem biztos, hogy szükség van frakciókra a fővárosi közgyűlésben, mert “az oda nagyrészt bekerülő polgármesterek nem pártlistán jutottak posztjukhoz”. 

 .

 .

A Hír Tv-ben azt javasolta Tarlós István főpolgármesternek, vitassák meg felvetését, mert a közgyűlés nagyrészt polgármesterekből fog állni, nem pártlistákról bejutott képviselőkből, így a munka kevésbé pártpolitikai alapon szerveződik. Ezt helyesnek nevezte, és kijelentette, hogy nem biztos, hogy szükség van frakciókra, a 23 polgármesternek saját kerülete érdekeit kell képviselnie. A kormánypárti politikus hozzátette: érdemes legalább megvitatni, kellenek-e képviselőcsoportok, ez ugyanis költséghatékonysági szempontból is megfontolandó lenne.

Az MSZP közgyűlési képviselője, eddigi frakcióvezetője, Horváth Csaba szerint azonban ilyen alapon az Országgyűlésben is úgy lehetne módosítani a szabályokat, hogy kizárólag az a 106 képviselő szólalhasson fel, s gyakorolhassa egyéb képviselői jogait, akik egyéni választókerületben jutottak mandátumhoz. Különösen cinikusnak nevezte a költséghatékonyságra vonatkozó indoklást, hiszen Kocsis Máté maga is polgármesterként jutott be az új közgyűlésbe, így nyilvánvaló, hogy az ő háta mögött egy teljes önkormányzati apparátus áll majd rendelkezésre.

Horváth szerint ezzel beigazolódott, amire már tavasszal, az önkormányzati választási rendszer módosításakor figyelmeztetett, az automatikusan bejutott polgármesterek kerületi, nem pedig összfővárosi érdekeket kívánnak képviselni, így az egységes Budapesttel szemben egyéni szándékok, nemtelen alkuk erősödhetnek, ezzel bénítva a döntéshozatalt. Horváth felhívta a figyelmet: Kocsis a VIII. kerületben az ellenzéki felszólalások korlátozása érdekében már megszüntette a frakciókat, most tehát a józsefvárosi modell áldozatává válhat a fővárosi közgyűlés is. Az ötlet ellen az Együtt-PM is tiltakozott, szerintük ezzel az erővel a politikai pártokat is meg lehetne szüntetni, és egyesülni a Hazafias Népfrontban.

A közgyűlésben húsz képviselője lesz a Fidesz-KDNP-nek, közülük 17-en polgármesterek. Kocsis vonatkozó javaslatát állítólag maga Tarlós István is támogatja. Az újraválasztott főpolgármesternek azonban más tervei is vannak: új fővárosi mamutcég alakul január 1-jéig, amely bekebelezi az összes fővárosi közműcéget, a BKK-t és valószínűleg a BKV-t is – írta az Index. A portál szerint Tarlós több változtatást is szeretne a fővárosban, így például vétójogot akar magának a fővárosi közgyűlés döntéseivel szemben, főleg a személyi kinevezések ügyében.

Erre korábban a Fidesz ígéretet is tett Tarlósnak, s az Index úgy tudja, a parlament október végén tárgyalhatja is a vétójogról szóló jogszabály-módosítást. Korábban a most újraválasztott főpolgármester kijelentette, hogy három helyettest szeretne: egy fejlesztési, egy pénzügyi-gazdasági-vagyoni és egy humán területekért felelős helyettest. Az első Szeneczey Balázs lehet, második pedig Bagdy Gábor, mindketten Tarlós korábbi helyettesei, de azt egyelőre nem tudni, hogy Csomós Miklós kulturális helyettes a posztján marad-e.