Szijjártó azért megvádolta egy orbitális hazugsággal az Egyesült Államokat

Az Egyesült Államok számára a demokrácia a legfőbb szempont, budapesti nagykövetsége pedig folytatni kívánja „az építő jellegű párbeszédet” a magyar külügyi tárcával – olvasható az André Goodfriend ügyvivő diplomáciai misszió csütörtöki állásfoglalásában, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a Magyar Nemzetben megjelent interjúja után adott ki.

 .

 .

A Budapest Business Journal című angol nyelvű magyar lap internetes portálján közölte azt a választ, amelyet a nagykövetség szóvivőjétől kapott a miniszter által mondottakkal kapcsolatban.

Szijjártó Péter az interjúban egy kérdésre válaszolva így fogalmazott: „Azzal vádolni minket, hogy nem illeszkedünk az európai jogrendszerbe, s ne lennénk Európa-pártiak, orbitális hazugság. Magyarország transzatlanti és európai elkötelezettségét a tények alapján nem lehet kétségbe vonni, percepciókkal, fantazmagóriákkal pedig nem lehet mit kezdeni”.

A nagykövetségi szóvivő válaszában emlékeztet: „Mint ahogy azt Goodfriend ideiglenes ügyvivő már elmondta, az Egyesült Államok következetesen tájékoztatta a magyar kormányt a demokratikus intézményeket, a civil társadalmat és a média szabadságát károsító magyarországi fejlemények miatti aggodalmunkról, beleértve a korrupció miatti aggodalmakat is”.

A szóvivő szerint ugyanakkor az amerikai nagykövetség továbbra is szoros érintkezésben marad a Külgazdasági és Külügyminisztériummal. „Továbbra is konstruktív diplomáciai párbeszédet folytatunk Magyarországgal az amerikai-magyar kapcsolatokat érintő kérdések széles köréről” – szögezi le az állásfoglalás.Csütörtökön újra levéllel fordult az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjéhez a Legfőbb Ügyészség, információt kérve az esetlegesen felmerülő korrupciós ügyről – erről az ügyészség közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A közlemény emlékeztet, Polt Péter legfőbb ügyész október végén már felkereste Eric H. Holdert, az Egyesült Államok legfőbb ügyészének posztját is betöltő igazságügyminisztert és információt kért tőle, erről pedig az ideiglenes ügyvivőt is tájékoztatta.

A mostani levélben az ügyészség illetékes főosztályvezetője közvetlenül a budapesti ügyvivőhöz, André Goodfriendhez fordult, ezúttal személyre szólóan is információt kérve. Ebben utalt arra, hogy mivel a közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének sajtónyilatkozata alapján köztudomásúvá vált, hogy érintett a beutazási tilalomban, így vele szemben személyiségi jogsérelem sem áll fenn – olvasható a közleményben.

Az ügyészség kérte az ideiglenes ügyvivőt arra, hogy a beutazási korlátozásokra alapot adó bűncselekményre utaló konkrét adatokat bocsássa a magyar ügyészség rendelkezésére, hogy azok elemzése alapján a magyar ügyészség megtehesse a szükséges intézkedéseket.

A Legfőbb Ügyészség szerint leginkább ez szolgálná a korrupció elleni hatékony és eredményes fellépés közös ügyét.