Szijjártó már visszavett a multik előtt

Anélkül ért véget az USA és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) szóló parlamenti vitanap, hogy kiderült volna, mi a kormány véleménye az állami szuverenitás csökkentéséért cserébe a multik számára kedvezőbb gazdasági környezetet ígérő szerződésről.

 .

 
Az ellenzék hozzáállása szinte egyöntetűen elutasító, ennek értékéből azonban sokat levon, hogy semmi szavuk nem lesz a magyar álláspont kialakításában: ha a TTIP ügye esetleg a parlament elé kerül, ott a kormányoldal egyedül is dönthet.

 .

Mikola István, a külgazdasági tárca államtitkára szerda este a Hír TV-ben még azt hangoztatta: Magyarország megvétózza az egyezményt, ha „a legfontosabb magyar érdekeket nem sikerül érvényesíteni”. Csütörtökön a parlamentben főnökének, Szijjártó Péternek a bátorságából már csak arra futotta, hogy a kormányzat csak az ország számára előnyös megállapodást támogat majd. Szijjártó úgy érvelt, hogy rendkívül nehéz előre megjósolni a hatásokat, de a kicsi és nyitott gazdaságú Magyarország számára előnyös lehet a kereskedelmi akadályok lebontása.

A további részleteket a nol.hu oldalon olvashatják: tovább»