Tájékoztatás Tagjainknak

Tisztelt Tisztségviselők! Kedves Tagjaink!

 

Többen elbizonytalanodtatok, hogy ha esetleg megszűnik a csoportotok, alapszervezetetek, esetlegesen felmentési kérelemmel fordultatok a munkáltatótok felé, hogyan tartható fent továbbra is a VPDSZ tagság, és milyen lépéseket kell megtennetek ennek érdekében.

Szeretnénk, hogy ha a VPDSZ tagságotokat mindenképpen továbbra is fenntartanátok és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt mind szolgáltatás terén, mind az érdekvédelmi harc terén megszolgáljuk.

Azon kollégák esetében, akik felmentésüket kérték, az ő esetükben kérjük kitölteni a tagfenntartói nyilatkozatokat. Ezeket a nyilatkozatokat eredeti példányban kérjük a VPDSZ postacímére (VPDSZ, 1558 BP. Pf. 26.) megküldeni szíveskedjetek.

 

A másik esetben az Alapszabály változás kapcsán törlésre került csoportok és az egyes, átszervezésben érintett alapszervek – amelyek tagjai más-más szolgálati helyre kerültek,  esetlegesen megszűnt az alapszervezetük – tagjainak milyen lehetőségei vannak a szakszervezeti tagságuk további fenntartására? 

 

Erre két lehetséges mód kínálkozik.

 

  1. Az első lehetőség az új szolgálati, szolgálatteljesítési helyen lévő alapszervhez történő csatlakozás. 

Ebben a példában a tagoknak egy un. “hovatartozási” nyilatkozatot kell kitölteni (melyet mellékelünk, de a honlapról is letölthető). Ezt követően az alapszervi titkár fogja intézni ezen nyilatkozat központba történő eljuttatását.

A kedves tagunknak ezzel kapcsolatban további ügyintéznivalója nincs. Az esetleges támogatásokról, illetve a helyi programok, kirándulások tekintetében az új alapszervi titkár fogja tájékoztatni tagjainkat.

  1. Második eset, amennyiben a tag nem kíván másik új alapszervhez csatlakozni – bár mindenképpen ez a célszerű, ezt ajánljuk – a kedves tagunk az említett nyilatkozaton ebben az esetben a központhoz történő csatlakozását kéri. Ez a lehetőség áll fenn abban az esetben is, ha pl. az adott adó- és vámigazgatóságon esetleg alapszervezet nem működik.

Ez esetben a tagnak egyénileg kell intéznie pl. a támogatási kérelmek benyújtását a központhoz, illetve minden egyéb kérdésben is a központi irodát kell keresnie, a továbbiakban az ügyes-bajos dolgait mi intézzük.

(Aki esetleg nem tölt ki véletlenül semmilyen nyilatkozatot, a nyilvántartásunkban akkor is a központhoz tartozó tagok közé kerül átvezetésre.) 

A korábbi főigazgatóságokon funkcionális területeken dolgozó tagok, illetve azon tagjaink, akik többségében az adó oldalon dolgozó kollégák mellé kerültek, illetve új szervezeti egységekhez kerültek (mint pl. Fellebbviteli Igazgatóság, GEI), azok esetében a 2. lehetőség mellett szóba jöhet – hogy önálló, új alapszervezetet hozzanak létre. Ezen alapszervezetek létrehozását mielőbb meg kell tenni, ezek megalakításához a Központ minden segítséget megad.

A cél az, hogy mindenki megtalálhatja a számára kedvező lehetőséget. Amennyiben a tagunk tanácstalan abban a kérdésben, hogy ki az új helyen az alapszervi titkárunk, úgy abban a központ tud segítséget nyújtani, forduljatok e-mailen bizalommal hozzánk, és mi tájékoztatunk benneteket az alapszervi titkárok nevéről, az elérhetőségeket pedig a NAV Telefonkönyve széleskörűen tartalmazza.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a NAV szervezeti átalakulása ne járjon együtt a tagok kilépésével, hisz tagjainknak minden korábban adott lehetőség továbbra is biztosítva lesz, a kedvezmények listáját pedig folyamatosan frissítjük.

Ennek érdekében kérjük a segítségeteket abban, hogy a fenti tájékoztatás a tagok minél szélesebb köréhez eljusson. 

Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy a megszűnésben érintett egységeknek a pénzügyek tekintetében a VPDSZ hatályos Gazdálkodási Szabályzatának V. pontjában leírtak alapján kell elszámolniuk a központ felé. 

A fentiekkel kapcsolatosan esetlegesen felmerülő kérdések tekintetében szívesen állunk rendelkezésetekre.

Tisztelettel,

Holecz Gábor elnök