Tarlós terve nem “ördögtől való”

Városigazgatóságok a német településeken mindenki megelégedésére működnek, ezért a főpolgármester tervét a szocialisták nem tartják “ördögtől valónak”. Horváth Csaba, a budapesti MSZP “kvázi” frakciójának vezetője lapunknak kijelentette, az a fontos, hogy alkalmas embereket válasszanak a holding csúcsára, és azok ne terjeszkedjenek túl a hatáskörükön, ahogy azt Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t (BKK) vezetője az utóbbi években tette.

 .

Horváth szerint az is fontos, hogy a majdani városigazgatóság csak olyan terveket támogasson, amelyek illeszkednek a főváros stratégiájába. Ilyet ugyan az ellenzéki politikus még nem látott, de bízik abban, hogy ez előbb, utóbb majd elkészül.

A Fővárosi Közgyűlés holnap dönthet a közlekedésszervezési és a városigazgatási koncepció alapelveiről. A javaslat szerint a BKK-t a Budapesti Városigazgatás Holding (BVH) Zrt.-be integrálnák.

A Vitézy vezette BKK-nak ma jelentős hatalma van, ők szervezik a főváros közlekedését, kezelik a közutakat, működtetik a parkolási rendszert és a közlekedésfejlesztés is a feladatuk. Az előterjesztés szerint a jövőben csak a közlekedésszervezés, illetve a személyszállítás maradna a BKK-nál.

A bizottságokról holnap várhatón nem dönt a közgyűlés, ez ugyanis nem szerepel az ülés napirendjén. Horváth Csaba szerint csak akkor érdemes a bizottságokat felállítani, ha valós hatáskört is adnak a testületeknek.