Teljes foglalkoztatottság a cél a ciklus végére – a nap hírei

A kormány célja a teljes foglalkoztatottság elérése, hogy 2018-ra egyetlen jövedelempótló támogatásra se legyen szükség Magyarországon – mondta Orbán Viktor. A brit kormány éves kvóta megállapításával korlátozná az uniós államokból érkező munkavállalók számát.

 
 

A kormány célja a teljes foglalkoztatottság elérése, hogy 2018-ra egyetlen jövedelempótló támogatásra se legyen szükség Magyarországon – közölte Orbán Viktor a Fidesz önkormányzati választási kampányát értékelő rendezvényen, a budai Millenárison. A miniszterelnök hozzátette: a példátlan győzelem után a köznevelést is meg szeretnék újítani. Célként fogalmazta meg, hogy Európa legjobb iskolarendszerét alakítsák ki a gazdasági miniszter támogatásával. Jelezte egyúttal, hogy hétfőn várható a jövő évi költségvetési törvényjavaslat benyújtása.

Az elvégzett és a jövőben elvégzendő munka fontosságára hívták fel a figyelmet a Fidesz-KDNP színeiben polgármesteri széket elnyerő településvezetők. A budai Millenáris Parkban tartott kampányértékelőn emelett a választók szolgálatát, az összefogást is hangsúlyozták a településvezetők. Tarlós István újraválasztott főpolgármester levélben köszöntötte a résztvevőket, akik szavai szerint tiszta szívvel mondhatják, diadalt arattak.

Teljes nyilvánosságot szorgalmaz az Egyesült Államok által korrupciógyanúra hivatkozva meghozott beutazási tilalom ügyében a kormány és a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Hétfőre összehívta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát Molnár Zsolt, a testület MSZP-s elnöke. Szijjártó Péter tárcavezető kijelentette: az amerikaiak kormánytagokat nem tájékoztattak arról, hogy ne utazhatnának az Egyesült Államokba. Mint mondta: André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője tíznél kevesebb érintettről beszélt, de neveket nem közölt. A miniszter azt mondta: a parlamenti pártokkal, köztük az ellenzékiekkel is egyetértve teljes nyilvánosságot szorgalmaz az ügyben. A tervek szerint Szijjártó Péter kedden Washingtonban egyeztet az illetékes amerikai államtitkárral.

A felsőoktatási államtitkár szerint nem a bolognai rendszer rossz, hanem a magyarországi megvalósítása. Palkovics László a Professzorok Batthyány Köre által rendezett budapesti konferencián úgy fogalmazott: emelni kell a hallgatókkal szemben támasztott követelményeket, és mérni kell az oktatók teljesítményét, továbbá a szakstruktúra is átalakításra szorul.

Eddig csaknem 200-an vették igénybe a diplomás gyedet – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin elmondta: a havonta mintegy bruttó 70 ezer forintos juttatást a felsőfokú képzésben részt vevő fiatalok gyermekvállalásának ösztönzésére vezette be a kormány. Tájékoztatása szerint az anya, aki a szülést megelőzően felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, a gyermek egyéves koráig gyedre lesz jogosult, ezt követően pedig gyest vehet igénybe.

Az üzemanyagárak további csökkentésére számítanak hétfőn a Portfolio elemzői. A gazdasági hírportál szerint erre az ad lehetőséget, hogy a héten a nyersolaj árfolyama és a finomított termékárak is csökkentek, emellett pedig a forint is erősödött a dollárral szemben. A várakozások szerint a Mol ismét a benzin árát mérsékelheti nagyobb mértékben. A magyar olajtársaság a héten kétszer is jelentősen csökkentette az üzemanyagok árát. A benzint 1 év után ismét 400 forint alatt lehet kapni literenként, míg a gázolajért átlagosan 407 forintot kell fizetni.

Éves kvóta megállapításával korlátozná az EU-társállamokból érkező munkavállalók számát a brit kormány. Brit sajtóértesülés szerint London az évente kibocsátható társadalombiztosítási kártyák számának, illetve érvényességi határidejének korlátozásával szűkítené az Európai Unió más országaiból érkező, főleg alacsony szakképesítésű munkavállalók bevándorlását. — José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke a BBC-nek kijelentette, hogy összeegyeztethetetlen lenne az uniós jogszabályokkal az EU-n belüli szabad mozgás bármilyen önkényes akadályozása.