Tilos a só és a cukor az asztalon – változtak a közétkeztetés szabályai

Mostantól nem lehetnek só- és cukortartók a menzák étkezőasztalain. Tilosak emellett a szénsavas vagy cukrozott üdítők, illetve a magas zsírtartalmú húskészítmények felhasználása is a közétkeztetésben. Az új rendelet január 1-jén lépett hatályba, de a téli szünet miatt a legtöbb helyen csak mától alkalmazzák. A változtatásokkal egészséges ételeket szeretnének biztosítani a lehető legtöbb ember számára.

 .

 .

 
Az egyik pécsi menzán plakáttal hívják fel a figyelmet az egészséges táplálkozásra. Az asztalokon pedig már csak vizes kancsó és pohár van, só- és cukortartó egyiken sincs. Ezek a legszembetűnőbb változások az ottani étkezőben. De a jogszabály meghatározza az ételek elkészítésének módját és tápanyag-tartalmát is. Nem lehet szénsavas vagy cukrozott üdítő és zsíros étel sem az étlapon. „A legnagyobb változás a rendeletben, illetve az elvárásokban a sótartalomnak a csökkentése, illetve a gyümölcs és a tejtermékeknek a megemelkedett mennyisége. Ami számunkra talán a legnagyobb kihívás a sótartalom csökkentése” – nyilatkozta a Híradónak Dávid Péter, a Hungast Dél-Magyarország Kft. területi vezetője.
 
A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»
 

A Híradó járt a pilisvörösvári ovisoknál is, az ő ebédjük zöldségleves volt húsgaluskával és tejbegríz. „Most új, hogy január elsejétől ugye a telített zsírsavakat, a telítetlen zsírsavat fel kell vinni az étlapokra és kinyomtatva, hogy a szülők is lássák, hogy mit tartalmaz a termék, amit a gyerekek elfogyasztanak” – mondta Karácsony Lajosné, a Pilisvörösvár Önkormányzati Főzőkonyha élelmezésvezetője.

Magyarországon több mint 2 millióan vesznek részt a közétkeztetésben – kórházakban, szociális otthonokban vagy iskolákban -, többségük gyermek. A konyháknak most már olyan menüket kell összeállítaniuk, amelyek garantálják, hogy megfelelő tápértékhez jut minden korosztály. „Életkor szerinti lebontásban határozza meg, azokat a szükséges tápanyagokat, amikre mondjuk egy kisgyermeknek vagy egy szociális ellátórendszerben bent lévő embernek szüksége van” – közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A rendelet betartását folyamatosan ellenőrzik majd, de csak szeptembertől büntetik azokat, akik nem egészséges ételeket tesznek az asztalra.


Forrás: Duna Híradó