Tízezreket érint: alig pár napja maradt a fiataloknak

Évről-évre több tízezer diák kezdi meg tanulmányait egyetemen vagy főiskolán, pedig a munkaerőpiacon sok esetben nagyobb szükség lenne jó szakemberekre. Ha valaki az idei felvételi időszakban nem került be az általa választott felsőoktatási intézménybe, ne keseredejen el, mert rengeteg lehetőség nyitott még számára. Ott a pótfelvételi, vagy szerezhet munkatapsztalatot és nyelvtudást külföldön. Tanulhat egy szakmát, amivel aztán akár tízszer annyit is kereshet majd külföldön, mint itthon.


A felsőoktatásba jelentkező 105 ezer diák közül idén mintegy 72 ezret vettek fel, ami lényegében megegyezik a tavalyi arányokkal. Felsőoktatási szakképzésre 6500, alapképzésre 45 200, osztatlan képzésre 6400, mesterképzésre 14 ezer hallgatót vettek fel. Az összesen felvett 72 ezer diákból 55 800 jutott be állami ösztöndíjjal támogatott helyre.

Az alapképzésbe bekerült hallgatók 17 százalékát műszaki, 16,3 százalékát gazdaságtudományi, 8,7 százalékát bölcsészettudományi, 8,6 százalékát informatikai, 5,6 százalékát jogi képzésre vették fel, pedagógusképzésre 11,3 százalékot, orvos- és egészségtudományra pedig 8,4 százalékot. De mihez kezdjen az, akit nem vettek fel?

Egyetem, főiskola

Akik nem jutottak be idén egyetlen általuk választott képzésre sem, azoknak sem kell aggódniuk, hiszen a pótfelvételivel még bekerülhetnek egyetemre vagy főiskolára is. Érdemes újra átgondolni, hogy megfelelő szakot választottuk-e, és figyeljünk a már kiderült ponthatárokra is!

A pótfelvételi eljárásban egyetlen felsőoktatási intézmény egyetlen képzését lehet megjelölni. Fontos tudni, hogy a pótfelvételi során kizárólag önköltséges képzések indulnak. Érdekes, hogy ez alól kivételt képeznek a magyar egyetemek, főiskolák határon túli képzései, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzései, oda továbbra is várják a leendő állami ösztöndíjas hallgatókat is.

A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a július 23-án meghatározott ponthatárnál és a jogszabályi minimumnál. A jelentkezési határidőig a felvételizőknek be kell fizetniük az 5000 forintos eljárási díjat;

az adatlapokat legkésőbb augusztus 10-én éjfélig kell hitelesíteni az ügyfélkapun keresztül vagy az adatlap postára adásával – ez utóbbi még augusztus 11-én is megtehető.