Tízmilliárdos büntetés jöhet

Kötelezettségszegési eljárással és információink szerint jelentős összegű büntetéssel érhet véget előbb-utóbb az orbáni pálinkafőzési “szabadságharc”. A kormány már tavaly késő ősszel rákényszerült, hogy az ingyenes otthoni gyümölcspárlat főzésről rendelkező jogszabályt alaposan átalakítsa, de a ráncfelvarrás nem bizonyulhat elegendőnek. Az elmúlt öt évben becslések szerint a költségvetésnek mintegy 50 milliárd forintos bevételkiesést jelentett a győzedelmes pálinka “szabadságharc”.

 

Brüsszeli és szakmai források szerint nem elég, hogy Magyarországot elmarasztalták kötelezettségszegési eljárásban a pálinka “szabadságharc” miatt, tetemes büntetést is kiszabhat ránk az Európai Bíróság. A pontos összeget még hivatalosan nem közöltek, de információink szerint nem kizárt, hogy 3-3,5 millió euró, vagyis 10 milliárd forint nagyságrendű lehet a fizetési kötelezettség. Ezt mint a korábbi esetekben is, az állam, vagyis közvetve az adófizetők pengethetik majd ki.

Kormányzati forrásból ugyanakkor cáfolták, hogy a Magyarország ellen, a háznál ellenőrzés nélkül, díj és jövedéki adómentesen főzhető gyümölcspárlat miatt indított kötelezettségszegési eljárás már döntési szakaszba ért volna az Európai Bíróságon. Így a büntetés kiszabásáról, valamint annak összegéről sem tudnak.

A további részleteket a nepszava.hu oldalon olvashatják: tovább»