Több a munkavédelmi szabálytalanság

Az ellenőrzött munkáltatók 82,8%-ánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot 2014-ben, ez az arány kicsit magasabb a 2013-as 81,6%-os adatnál – áll a  Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának jelentésében, amely a munkavédelmi hatóság tavalyi ellenőrzési tapasztalatairól készült.

  A legtöbb intézkedést a „Botlás- elesés és elcsúszás veszély” miatt hozták a felügyelők (az
összes intézkedés 7,2%-a)  áll a jelentsében. A második legtöbb intézkedést (7,1 %) a „Munkavédelmi ismeretek hiánya” miatt hozták a felügyelők.


  A „Veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatok becslésével, értékelésével kapcsolatos
szabályok megszegése” miatt a felügyelők az összes intézkedés 4,8%-át hozták.
 
Súlyos jogsértések
 
  A súlyos jogsértések között továbbra is jellemző a magasban végzett munkáknál a megfelelő leesés elleni kollektív műszaki védelem kialakításának hiánya, a leesés elleni védelemül szolgáló egyéni védőeszköz munkáltató általi biztosításának, vagy a munkavállalórészéről történő használatának elmulasztása  – olvasható a jelentésben.
 
  Közműépítési földmunkáknál sok esetben elmarad a dúcolás, miközben a közúti járműforgalomközvetlenül a munkagödör mellett halad, megnövelve ezzel a föld beomlásának veszélyét.
 
  Villamos berendezések esetében a közvetlen illetve közvetett érintés elleni védelemmel kapcsolatos hiányosság a leggyakoribb veszélyeztetés. A villamos berendezések védőburkolatainak nem megfelelő rögzítése, a villamos vezetékek mechanikai hatás elleni védelmének elmulasztása rendszeresen ismétlődő probléma.
 
  A feldolgozó ipar, gépipar, illetve a mezőgazdaság területén használt gépek, berendezésekesetében továbbra is gyakran fordulnak elő súlyos balesetek a veszélyes tér lehatárolására szolgáló védőburkolatok, biztonsági berendezések hiánya, illetve azok használatának kiiktatása, elmulasztása miatt.
 
   A gépkezelői jogosultság hiányában (nem megfelelő képesítés miatt) történő munkavégzés legtöbbször az anyagmozgatással, raktározással kapcsolatban merült fel, (emelőgépek, targoncák jogosulatlan használata).


Munkabalesetek
 
   Tavaly  193 – közúti baleseti eseményeket is tartalmazó – súlyos munkabaleseti eseményt jelentettek a területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségekre, a bejelentett esetekből azonban 16 esetben törlést kezdeményeztek.


   A 177 bejelentett súlyos munkabaleset közül 84 halálos, 49 életveszélyes, 31 súlyos csonkolásos, valamint 13 egyéb súlyos baleseti esemény volt. A munkabalesetek nagy részében még folyamatban van közigazgatási eljárás, sok esetben még nem készült el a munkabaleseti jegyzőkönyv, így a bejelentett és a később feldolgozott munkabaleseti adatok a vizsgálatok
eredményétől függően eltérhetnek.