Több adó járhat vissza

Több százezer ember kérheti a nyugdíjcélú megtakarításokra járó 20 százalékos adókedvezményt

Szinte borítékolható, hogy minden korábbinál több adót fognak visszaigényelni az idén az öngondoskodók – írja a Világgazdaság.

A személyi jövedelemadó bevallásának határideje ma zárul le, és több százezer ember kérheti a nyugdíjcélú megtakarításokra járó 20 százalékos adókedvezményt. Tavaly 423 ezer önkéntes pénztári tag, csaknem 29 ezer nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ) és 42,4 ezer nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkező magánszemély vette ezt igénybe, ezek összesített volumene meghaladta a 14,14 milliárd forintot. Ezzel megdőlt a 2010-es rekord, amit még kedvezőbb feltételek között állítottak fel, akkor ugyanis 30 százalékos adó-visszatérítés járt az ilyen megtakarításokra.

Az adózók a pénztári befizetéseikre akkor kaphatnak szja-visszatérítést, ha egyéni befizetésről van szó, ezek összege pedig tavaly mindhárom pénztártípus esetében nőtt. Az önkéntes nyugdíjpénztárakba a tagok 66,43 milliárd forintot fizettek be, az önkéntes egészségpénztárakba 15,6 milliárdot, az önsegélyező pénztárakba pedig 879 millió forintot – ez rendre 6,5 százalékos, 18,6 százalékos, illetve 84,3 százalékos növekedést jelentett. A pénztártagok ezek alapján elvileg több mint 16,5 milliárd forintot is visszaigényelhetnének, de a maximális összeget az elmúlt években még sosem sikerült megkapniuk. Tavaly 10,16 milliárd forintot tudtak visszaigényelni, az idén, ha a visszatérítések összege az egyéni tagdíjbefizetések ütemében bővül, 11,5 milliárd forint körüli összeget kaphatnak vissza.

A nyugdíjbiztosításoknál látványosabb lehet a növekedés. Az adott évi biztosítási díjak 20 százaléka jár vissza, a biztosítottak száma pedig 2015-ben nem egészen 68 ezerről 117 ezerre nőtt. Az adó-visszatérítés alapját képező díjbevétel még gyorsabban bővült, 11,6 milliárd forintról 29 milliárdra ugrott. Tavaly a nyugdíjbiztosítással rendelkezők nagyjából kétharmada igényelt vissza szja-t, összesen 1,63 milliárd forintnyit. Az idén, ha a biztosítási díjak növekedését követi a visszatérítés összege, 4 milliárd forintnál is többet fizethet vissza a biztosítottaknak az állam.

Kedvezmény forrása lehet a nyugdíj-előtakarékossági számla is. Ezek száma a Magyar Nemzeti Bank 2014-es adatai szerint 150 ezer körül stagnált, a rajtuk lévő állomány 500-600 milliárd forint között alakul. Tavaly a NYESZ-tulajdonosok csupán ötöde igényelt vissza adót, összesen 2,36 milliárd forintnyit. Ha az idén is hasonlóan járnak el a NYESZ-tulajdonosok, akkor a különféle öngondoskodási célú megtakarítások után összesen 18 milliárd forint körüli összeget fizethet vissza az állam.

Forrás: Világgazdaság