Több mint egymilliárd forinttal támogatja a kormány a nyílászárók cseréjét

Több mint egymilliárd forint támogatást nyújt a kormány családi házak és legfeljebb négylakásos társasházak nyílászáróinak cseréjére.

 

A pályázati felhívás hétfőn jelent meg. A cél az, hogy az elavult, gyenge minőségű ablakok cseréje után jelentősen csökkenjen az épületek energiavesztesége és a szén-dioxid-kibocsátás is. A programban családi házak nyílászárócseréjére lehet pályázni, összesen 1,1 milliárd forint áll rendelkezésre. A támogatás mértéke egyenként a beruházási költség 40 százaléka, de legfeljebb 520 ezer forint lehet.

Minden olyan, Magyarországon élő lakos pályázhat a támogatásra, aki idehaza van bejelentve. “Körülbelül 2200 kedvezményezettet kívánunk majd támogatni. Energiahatékonyságot célzó, javító támogatást szeretnénk nyújtani” – közölte Hevesi Zoltán Ajtony, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. A pályázat részletei és a benyújtáshoz szükséges űrlapok az interneten érhetőek el, és beadni is elektronikus úton lehet őket.

A pályázathoz csatolni kell egyebek mellett az ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját, bankszámlaigazolást, három közüzemi számlát, a jelenlegi és a tervezett állapotra vonatkozó energetikai tanúsítványt, illetve egy vállalkozóval kötött kivitelezői szerződést, tételes költségvetéssel.

A tervek szerint hamarosan egy újabb pályázat is megjelenik, abban társasházak komplex energetikai felújítását támogatják majd, összesen 10 milliárd forinttal.