Több százezer munkavállaló lehet kárvallott

Megrövidítik a dolgozókat

Több százezer munkavállaló lehet kárvallottja a kormány munkaügyi intézkedéseinek. A készenléti szakmákban (például rendőr, tűzoltó, orvos, nővér, vasutas stb.) most jár a szombati „készenléti pótlék”. Ám a Vasutasok Szakszervezete szerint a kormány meg akarja szüntetni. Ha megteszi, akkor a készenléti jellegű munkakörben alkalmazottakat pluszpénz nélkül lehet szombaton és vasárnap is dolgoztatni. Ráadásul a lépés nemcsak a munkavállalókat érintheti, hanem mindenkit: ha valóban megvonják a pótlékot, várhatóan számosan távoznak az amúgy is munkaerőhiánnyal küzdő vasúttól – írja a Vasárnai Hírek.

A hétvége amúgy is zűrös, mivel a kormány csak ősszel rendezné a vasárnapi munka szabályait. A munkavállalók és a munkáltatók érdekvédő szervezetei azt akarják, hogy a bolti kiskereskedelemben dolgozókat illesse meg 100 százalékos bérpótlék a vasárnapi munkavégzésért.

Továbbá a munkáltató a jelenlegi 1 helyett legalább 2 vasárnapi pihenőnapot biztosítson havonta a dolgozóknak, és a kötelezően elrendelt vasárnapi munka évente legfeljebb 12 lehessen.

A diákmunkára azonban már most jut ideje a kormánynak, de ennek senki nem örül. A kabinet kivonná az iskolaszövetkezeteket a Munka törvénykönyve, valamint a munkaügyi ellenőrzés hatálya alól. Ha a javaslatot elfogadják, januártól jóval kevesebb lesz a diákmunka után járó fizetés és a szabadság is.

Az MSZP szerint a javaslat alkotmányellenes is, mert sérti az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét.

Forrás: Vasárnapi Hírek