Több üzletét is bezárhatja a Tesco

500-600 dolgozó megélhetése kerülhet veszélybe

Veszteséges üzletei bezárását tervezi a magyarországi Tesco áruházlánc még ebben az esztendőben – értesült a Magyar Nemzet a multinacionális vállalat belső köreiből. A hatvanszorosára emelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj milliárdos terhe miatt készülő intézkedés 500-600 dolgozó megélhetését sodorhatja veszélybe. A lap megkeresésére a Tesco nem cáfolta, de nem is erősítette meg az információt.

  Megvan a Tesco áruházlánc válasza a kormány múlt év végén hozott döntéseire. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj drasztikus emelésének következtében a napi fogyasztási cikkek magyarországi piacán a legnagyobb forgalmat produkáló áruházlánc azt tervezi, ebben az évben bezárja több olyan egységét, amelyek üzemeltetése veszteséget eredményez. Erről a lapnak a Tesco egyik bennfentes munkatársa beszélt. Mint mondta, 10-12 vidéki egységről van szó, amelyek olyan településeken működnek, ahol nem csupán egy Tesco üzemel, hanem a közelben található a lánc másik, nagyobb látogatottságú egysége is. Szavai szerint a megemelkedett adóterhek, valamint a vasárnapi üzletbezárással kieső forgalom miatt várható bevételkiesés okozta veszteségeket úgy próbálja meg lefaragni a hálózat, hogy azokat a jórészt vidéki, lakóházak közelében épített boltjait zárná be, amellyel nem feltétlenül veszítenek vásárlói kört, mert nagyobb alapterületű, szélesebb termékkört kínáló hipermarketjük néhány kilométerrel arrébb egyébként is üzemel.
 
   – Ha megszabadulnak veszteséges üzleteiktől, azzal is csökkenthetik éves árbevételüket, amely az élelmiszerlánc-felügyeleti díj alapját képezi – fogalmazott az informátor. Mivel a kisebb Tesco üzletekben átlagosan ötven dolgozót foglalkoztatnak, a lépés legalább félezer alkalmazott jövőjét bizonytalaníthatja el.
 
   A Magyar Nemzet tudomására jutott az is, hogy a jövő hét elejére egyeztetésre hívták a Tesco mintegy húszezer magyar dolgozóját képviselő mindkét munkavállalói szakszervezetet, azzal a céllal, hogy bejelentsék a 2015 első negyedévében tervezett üzletpolitikai lépéseket. Úgy tudjuk, a hétfőre összehívott tárgyalás nem szokványos az érdekképviseletekkel eddig történt egyeztetések gyakorlatában, vagyis elképzelhető, hogy az áruházbezárásokkal kapcsolatos döntést kívánják közölni a munkavállalók képviselőivel.
 
  A hálózat anyacége sincs jó helyzetben. A The Sunday Times című lapot idézve a Reuters hírügynökség tegnap megírta: harmadik negyedéves értékesítési adataival együtt holnap drasztikus változtatásokat jelent be a brit Tesco áruházlánc. A tervek szerint jelentős elbocsátások várhatók az óriásvállalat angliai központjában és régiós irodáiban, emellett újraírják az ottani beszállítói szerződéseket is. Ismeretes, a brit anyavállalat nehéz pénzügyi évet tudhat maga mögött.
 
   Idehaza elsősorban az élelmiszer-biztonságot felügyelő hatóság kiadásainak fedezetére évente beszedett felügyeleti díj növelése okoz óriási kiesést a cégnek. A díj mértéke eddig a bevétel 0,1 százaléka volt, ám az idei évtől sávos adózás szerint a 300 millió forintnál nagyobb árbevételű vállalatok számára hatvanszorosára, vagyis hat százalékra emelkedik a közteher. Ez a 2013-ban 705 milliárd forintos forgalmat elérő Tesco számára komoly érvágást jelent, különösen, hogy márciustól hétről hat napra szűkül az értékesítés lehetősége a magyar piacon.

   A tervezett bezárások kapcsán a lap megkereste a magyarországi Tesco képviselőit, azonban lapzártáig nem érkezett tőlük tájékoztatás.

Forrás: Magyar Nemzet