Tömeges leépítés jön a közszférában? Cáfol a minisztérium

Boros Péterné szerint a minőségi közszolgáltásta rovására menne, ha alkalmazottakat bocsátanának el

A köztisztviselők és közalkalmazottak szakszervezete nem tud létszámleépítésről. Jóllehet, a Nemzetgazdasági Minisztérium 5 milliárd forint uniós támogatást kapott, még karácsony előtt erre a célra. Az Együtt elutasítja a kormány leépítési szándékát. A Jobbik az e-közigazgatás fejlesztését tartaná megalapozottnak.

Nem lett kisebb a közszféra. Annak ellenére, hogy az utóbbi években többször is nekifutott a kormányzat az állam- és közigazgatás karcsúsításának.

A köztisztviselők és közalkalmazottak szakszervezete nem tud egyeztetett létszámcsökkentési tervről. Boros Péterné szerint a minőségi közszolgáltatás rovására menne, ha alkalmazottakat bocsátanának el. „Minőségi közszférát az EU fejlett országaiban is csak ott tudtak előállítani, ahol ennek megvolt a megfelelő létszáma, pontosan kimérték a feladatokat, és tisztességesen megfizették az embereket” – mondta az ATV Híradójának a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati dolgozók Szakszervezetének elnöke

A Nemzetgazdasági Minisztérium, még karácsony előtt 5 milliárd forint uniós támogatást nyert létszámleépítésekre. A Fidesz frakcióvezetője azt mondja: ezt a pénzt nemcsak a közszférában lehet felhasználni.

„Semmilyen összefüggésben ez az állami alkalmazotti létszámmal, vagy ennek csökkentésével, amire vonatkozó szándék nincsen, nem áll” – szögezte le Gulyás Gergely.

A Jobbik nem tud arról, hogy a kormány pontosan felmérte volna, milyen közfeladatokat kell ellátni, és ahhoz milyen létszám az optimális. Szerintük fűnyíró elvnek alárendelt létszámcsökkentési kísérletbe kezdenek a választás után.

„Fontosnak tartjuk azt elmondani, hogy a magyar közszférát racionalizálni, hatékonnyá tenni szükséges, de ez nem létszámleépítéssel megvalósítható, hanem meggyőződésünk az, hogy a feladatok újragondolásával és a közszféra jelentős átszervezésével” – véli Volner János a Jobbik frakcióvezetője.

Agyütt nem létszámfelesleget, hanem ellenkezőleg, foglalkoztatási hiányt lát a közsz Ezférában, különösen az egészségügyben és az oktatásban. „Alapvetően ott, ahol Magyarországot működtetni kell, mi inkább betöltetlen álláshelyeket és új foglalkoztatási feladatot látunk, nyilván tisztességes bérért, ezért alapvetően elutasítjuk a kormány leépítési szándékát” – mondta Szigetvári Viktor, a párt választmányi elnöke.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben cáfolta a tömeges leépítés tervét.

Forrás: atv.hu