Törvényjavaslat készül a magánnyugdíjak megmentéséért

A pénzek átcsoportosítását szeretnék elérni

Önkéntes magánnyugdíjpénztárakban látnák legszívesebben nyugdíj-megtakarításukat a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport tagjai. Ezért felkérik a pénztárak vezetőit, hogy dolgozzanak ki egy törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a pénzek átcsoportosítását. Ezt küldik majd el a parlamenti pártok vezetőinek – tudta meg az Origo.

  A magánnyugdíjpénztárak működésének egyik feltétele, hogy a tagok legalább 70 százaléka fizessen tagdíjat. A 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport tagjai szerint ez a tavalyi törvénymódosítás nem nyújt megoldást hosszabb távon a magán-nyugdíjpénztári rendszer problémáira.
 
  Közleményük szerint ezért felkérték a magánnyugdíjpénztárak vezetőit, hogy alkossanak részletes koncepciót a megmaradt magánpénztári rendszer önkéntes pénztári rendszerbe olvasztásáról. Olyan javaslatot, amely nemcsak a vagyon megmaradásának garanciáját biztosítja, hanem kezeli a két pénztári ág alapfunkcióiból adódó eltéréseket is.
 
   A felkérésre a Horizont, a Szövetség és a Budapest Magánnyugdíjpénztár válaszolt, és jelezték, hogy rövidesen egy kidolgozott szabályozási javaslattal állnak elő, amelynek egyik fő eleme a magánnyugdíj-megtakarítások önkéntes nyugdíjpénztári számlára való áthelyezése lesz. Ezt küldik majd tovább a Facebook-csoport tagjai a parlamenti képviselőknek.
 
Forrás: Origo