Tovább bővül a családi adókedvezményre jogosultak köre

A nemzetgazdasági minisztérium szerint a kedvezmények kibővítésével éppen az alacsony keresetűek jártak jól. A Híradónak nyilatkozó elemző szerint a háztartásokban maradó plusz pénzt fogyasztásra költötték, ami erősítette a gazdaságot.

 .

 
Korábban ahhoz, hogy egy háromgyerekes család harminc ezer forintos adókedvezményt kaphasson, a szülőnek több mint kétszáz ezer forint jövedelemmel kellett rendelkeznie. Ez 2014-ben változott meg. Egy nagycsaládos háztartásban két kereső esetén, a szülők havonta csaknem 35 ezer forinttal több pénzt vihetnek haza. 2014-ben összesen mintegy 197 milliárd forint maradt majd kilencszázezer szülőnél a családi adókedvezménynek köszönhetően.

A tavaly életbe lépett adókedvezmény leginkább az alacsony keresetű nagycsaládosoknak jelent könnyítést – ezt mondja a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András hangsúlyozta: a törvény ugyanis azt is megengedi, hogy ne csak az adó, hanem a járulékok után is járjon vissza pénz a szülőknek.
 
A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»

Az M1 Híradójának nyilatkozó pénzügyi elemző szerint a változások jelentős mértékben érintették a nagycsaládosokat. Balatoni András, az ING bank vezető elemzője azt mondta, hogy a három vagy több gyermeket nevelő háztartások esetében a reálbér tizenöt százalékkal emelkedett. Az elemző szerint a három vagy annál több gyermeket nevelő szülők a plusz pénzt vásárlásra fordították, ami a gazdaságra is kedvező hatással volt az elmúlt évben. Hozzátette, jelentősen csökkent a bruttó bér és a nettó bér közötti különbség.

A tervek szerint jövőre a kétgyerekes szülők családi adókedvezménye tovább nő: 2019-ig megduplázódik.