Tovább erősítik az alapellátást

Ösztöndíjrendszerrel próbálja az egészségügyi kormányzat megakadályozni a rezidensek elvándorlását. Emellett tovább erősítik az alapellátást: idén 10 milliárd forintot kapnak a háziorvosok, ami havi 130 ezer forint rezsitámogatást jelent. A jövőben pedig tovább növelik a praxisok bevételeit, és olyan érdekeltségi rendszert alakítanak ki, mely azt célozza, hogy minél több beteget lássanak el helyben.

 .

 .

 
Állami ösztöndíjrendszerben vehetnek részt a hatéves képzés után az itthon végzett orvosok – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Ez az ösztöndíjrendszer egy nagyon komoly problémának lehet a megoldása, hiszen egész Európában, de főleg Közép-Európában az orvosmigráció nehézséget jelent. 2012-ben indult egy ösztöndíjrendszer, de ez csak részben tudta lefedni a végzős orvosokat, ezért a kormány úgy döntött, kiterjeszti a programot. Ez szakmától függően nettó 100-200 ezer forint havi jövedelmet jelent a fiatal orvosoknak – mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.

Megemlítette: a kórházak gyakran anyagi okok miatt nem tudták meghirdetni a rezidensállásaikat, ezt idéntől egy központi képzési rendszerrel küszöbölik ki. Problémát jelentett az is, hogy az orvosok ugyan aláírták azt a nyilatkozatot, miszerint itthon maradnak a képzés időtartamáig, azonban a szakvizsga letételét követően csökkent a fizetésük. Ezért a kormány egy mostani jogszabálytervezetben egyértelművé tette, nem csökkenhet a szakvizsgát letevő orvosok fizetése.

Arra a felvetésre, nem okoz-e ez bérfeszültséget, az államtitkár azt válaszolta: valahol el kell kezdeni az orvosmigráció megállítását, és e legveszélyeztetettebb korosztály a végzősök.
 
A cikkhez tartozó videóanyagot az eredeti hír oldalán nézhetik meg: tovább»

Beszélt arról is, hogy lassan valamennyi terület hiányszakmának számít, a vidéki kórházakban ugyanis állandó az orvoshiány. A legkeresettebbek a gyermekgyógyászok, az intenzív orvosok, az aneszteziológusok, a radiológusok, és a házi orvosi rezidensekre is nagy szükség van.

Beszámolt arról is, hogy elindult a házi orvosi rendszer fejlesztésének programja, melyre idén 10 milliárd forintot fordítanak. Januártól plusz 130 ezer forintot kapnak a praxisok a rezsijük támogatására. A kormány pedig elkötelezett abban, hogy egy komplex alapellátás-fejlesztési programot indítson. Jövőre a praxisok bevételét kívánják úgy emelni, hogy abból az asszisztencia béremelésére is jusson. A szakvizsgával rendelkező orvosok szerződhetnek az Országos egészségbiztosítási Pénztárral, és helyben szakorvosi rendeléseket is végezhetnek. A praxisjog kérdését már rendezte egy törvénymódosítás, de a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetnek erre, hogy biztonságban érezzék magukat a háziorvosok. Emellett kialakítanak egy olyan érdekeltségi rendszert, mely azt célozza, hogy a háziorvosok helyben minél több beteget lássanak el, és ne küldjék őket nagy számban tovább. Ebben is az anyagi és szakmai érdekeltség meg fog jelenni – fogalmazott Zombor Gábor.


Forrás: M1 – Ma reggel