Tragédia a családban: mi lesz így a számlánkon lévő pénzzel?

Kevesen gondolnak rá, pedig akár ingyen is bebiztosíthatják, hogy a számlájukon lévő pénz ne képezze a hagyatéki eljárás és az örökség részét. Sőt, egy friss tervezet szerint a jövőben akár a TBSZ, NYESZ számlákon lévő értékpapírokhoz is rögtön hozzáférhetnek hozzátartozóink, ha bekövetkezik a tragédia.

 
 

Sokan nem is tudnak róla, hogy bankszámlájukhoz, bankbetétjükhöz már most is megadhatnának haláleseti rendelkezést, amivel arról lehet nyilatkozni, hogy kinek fizesse ki a bank a pénzünket a halálesetet követően (mindenféle hagyatéki eljárás nélkül). Ugyanakkor az MNB felügyeleti szervének jogértelmezése szerint nem tehetjük most meg az értékpapírjainkkal, így nem rendelkezhetünk például a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) vagy Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) számlánkon lévő vagyonról. Ez azért probléma, mert
 
egy kedvezményezett jelölésével biztosíthatnánk azt, hogy a bankszámlán lévő összeg ne tartozzon a hagyatékhoz.

Így a halál tényének hitelt érdemlő igazolása mellett, de a hagyatéki eljárás lefolytatása nélkül a kedvezményezett részére kifizeti a bank a pénzt – egyelőre csak a folyószámláról.

Egy új tervezet szerint azonban ez hamarosan változhat, és ezután az értékpapírszámláról is rendelkezhetünk már életünkben, kivonva a körülményes hagyatéki eljárás alól. Így az állampapírjaink, részvényeink vagy befektetési alapjaink sem képezik majd az örökség részét.

 
A bankok egyelőre nem kívánnak nyilatkozni a témában

A Pénzcentrum az ügyben több bankot is megkeresett, arra voltunk kíváncsiak, hogy az adott pénzintézeteknél pontosan milyen termékek, számlák lennének érintettek a törvény életbe lépése esetén valamint, hogy szerintük megugrana-e az ilyen rendelkezést megadók száma. A legtöbb pénzintézet azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni a témában.

 

Miért kéne mindenkinek megadnia ezt a rendelkezést?

Ha nem adtunk meg haláleseti rendelkezést, akkor a bankszámla vagy lekötött betét is a hagyatéki eljárás részét képezi. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a közjegyző írásos rendelkezésének másolatát be kell vinnünk a bankhoz.

Ez alapján az egyenleget zárolni fogják a hagyatéki végzés kiadásáig, és az örökös részére is csak ekkor történhet meg a kifizetés.

Azonban egy-egy ilyen hagyatéki eljárás hosszú hónapokig is elhúzódhat, addig pedig semmit nem lehet tenni a pénzzel: sem hozzáférni, sem lekötni.

De nem csak a pénz ezen időszak alatti hozzáférhetetlensége a probléma. Mivel a magyar öröklési rend szerint az elsődleges örökösök a gyerekek, előfordulhat, hogy kiskorú leszármazottakra száll az akár több milliós egyenleg (főleg értékapírszámlákon).

Ha az örökös kiskorú gyermekek, akkor gyámügy fogja kezelni az örökölt pénzt egy gyámhatósági számlán nagykorúságukig,

 

ami egyrészt rengeteg macerával jár: a számláról csak a hatóság engedélyével lehet bármilyen összeget is elkölteni. Így ha a gyermekek taníttatására, nevükre történő lakásvásárlásra is szeretnénk belőle költeni, a hatóságoz kell minden egyes alkalommal engedélyért fordulni.

Bárki, bármikor megadhatja

Hiába jár tehát számtalan előnnyel egy ilyen rendelkezés, annak ellenére is igen kevesen élnek vele, hogy a legtöbb banknál elérhető, és egy-két ezer forintos egyszeri kiadást jelent csak.

“A törvénytervezet elfogadása esetén a lehetőség iránti érdeklődés növekedésére számítunk, különösen azon ügyfelek részéről, akik eddig csak azért nem nyitottak értékpapírszámlát, mert – a bankbetétekkel ellentétben – ezeknél nem lehetett elhalálozási rendelkezést megadni

– mondta el lapunk kérdésére a Budapest Bank.

Érdemes lehet tehát a törvény életbe lépése után azt a néhány percet rászánni, és a folyószámlán kívül az értékpapírszámlákhoz is megadni egy-egy elhalálozási rendelkezést, mert rengeteg pénzt és időt spórolhatunk meg vele később a szeretteinknek.