Tudja, hogy elrontotta, de csinálja a kormány

A kormány elfogadta a szakképzés átalakítására vonatkozó stratégiai dokumentumot, amely bírálja az Orbán-kormány eddigi lépéseit. Ennek ellenére nyoma sincs érdemi változásnak. Az egyeztetés a szakmai partnerekkel ezúttal is elmaradt.

 .

 .

A kormány tárgyalta és elfogadta A szakképzés a gazdaság szolgálatában című koncepciót, amelyet Czomba Sándor képzésért is felelős államtitkársága készített a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A Népszabadság birtokában lévő dokumentum 2020-ig határozza meg a szakképzési rendszer irányát és a tervezett intézkedéseket. A lapunk által megkérdezett szakértők azt állítják, hogy az anyag mindenféle egyeztetés nélkül került a kormány elé.

Ezt nem cáfolja a dokumentum zavarossága. A bevezető helyzetértékelésből például kiderül, hogy az NGM-ben vannak olyanok, akik szerint az elmúlt négy év szakképzési és köznevelési politikája messze nem volt olyan diadalmenet, mint amilyennek Orbán Viktor miniszterelnök kommunikációs gépezete láttatni akarja. Kritikusan szólnak a koncepció készítői például „az alapfokon megszerezhető kompetenciákról”.

A további részleteket a nol.hu oldalon olvashatják: tovább»