Tüntetés, hogy továbbra is lehessen tüntetni

A gyülekezési jognak, a Fidesz által lebegtetett korlátozása ellen tiltakoztak ma a budapesti Kossuth téren. 

 .

 

A “Tüntetés a gyülekezés Fidesz általi korlátozása ellen – az Összefogás Napja” címmel zajlott a Facebook közösségi oldalon meghirdetett demonstráció a Kossuth téren. 

A tüntetés több szónoka is kiemelte: legfontosabb céljuk Orbán Viktor és kormánya eltávolítása a hatalomból, de az sem megengedhető, hogy Magyarországot kivezessék az Európai Unióból.  A közösségi oldalon szerveződött megmozduláson hirdette meg “Orbán Viktor és kormányzata megbuktatásának tervét tavaszi vihar” címen Szabó Gábor “Tuareg”. Ebben az szerepel: március 15-én este százezres nagygyűlést tartanak a Kossuth téren, ahol közfelkiáltással átmeneti kormányt választanak, amely a szeptember közepi – már a 2010-ben érvényes alkotmány és választási törvény alapján tartott – választásokig irányítaná az országot, tagjai pedig nem kerülhetnének be az új parlamentbe.  Békés volta ellenére “ez nem performance, ez forradalom” – jelentette ki Szabó Gábor “Tuareg”. 

<span>Az összegyűlt tiltakozók előtt Szabó Gábor (Tuareg) mondott beszédet.&nbsp;</span>MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az összegyűlt tiltakozók előtt Szabó Gábor (Tuareg) mondott beszédet. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 A megmozdulás végén a résztvevők fáklyákkal kezükben élő láncot alkottak a parlament előtt. A tömegben a Demokratikus Koalíció és a Szolidaritás zászlóit, valamint magyar nemzeti és uniós lobogókat is lehetett látni. A rendezvény rendbontás nélkül ért véget.

Ahogy a Népszava is megírta, L. Simon László azt mondta, hogy a kormány nem gondolkodik a gyülekezési törvény módosításában, különösen nem a gyülekezési jog szűkítésében.  A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a fideszes Gulyás Gergely csak “az egyéni véleményét” fogalmazta meg az ügyben, amihez természetesen minden országgyűlési képviselőnek joga van. Gulyás, aki a parlament alelnöke és a Ház törvényalkotási bizottságának elnöke is egy december 31-i interjúban beszélt a gyülekezési törvény esetleges módosításáról.